Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 29 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Ontwikkelaar smeekt fans: ‘Duik niet met Keanu Reeves het bed in!’

Cyberpunk 2077 was een ambitieuze game. Te ambitieus, zou je kunnen concluderen. De game werd verschrikkelijk buggy afgeleverd en zag er niet uit op de vorige generatie consoles. Beloofde features ontbraken, fans wilden hun geld terug en al snel doken er horrorverhalen op over de ontwikkeling van de game. Een lichtpuntje? De grote rol van Keanu Reeves.

CD Projekt Red was na The Witcher 3 zo’n beetje de meest geliefde ontwikkelaar in de industrie. Om de bijbel maar eens te citeren: “How the mighty have fallen!” Terwijl de Poolse ontwikkelaar op rap tempo aan patches werkt om Cyberpunk 2077 enigzins te verbeteren, zitten gamers ook niet stil.

Cyberpunk 2077 en mods

Die zijn namelijk zelf ook aan het ontwikkelen geslagen. Op de PC heb je natuurlijk de wondere wereld van mods. Fans die zelf de game aanpassen. De een past het ontwerp van de menuutjes aan om ze beter leesbaar te maken, de ander maakt het mogelijk om zelf de weersomstandigheden in het spel aan te passen. Relatief onschuldig dus.

Klein probleem voor CD Projekt Red: daar blijft het niet bij. In Cyberpunk 2077 is het mogelijk om naar bed te gaan met sekswerkers. Iets wat vrij grafisch in beeld wordt gebracht. Niks mis mee, tot fans zelf aan het sleutelen gingen. Die verwisselden de in-game modellen van die sekswerkers namelijk naar bekende gezichten.

Het bed in met Keanu Reeves

Waaronder Johnny Silverhand, een personage uit het spel dat gespeeld wordt door niemand minder dan Keanu Reeves. Lang verhaal kort: een controversiële mod maakt het dus mogelijk om seks te hebben met de Matrix-ster. De acteur speelde een prominente rol in de marketing voor de game, maar hij had waarschijnlijk niet deze rol voor ogen.

Nu is CD Projekt Red allesbehalve preuts. We hebben een hoop naakt voorbij zien komen in de levendige open werelden van de Poolse ontwikkelaar. Het bed induiken met ome Keanu gaat echter te ver: de ontwikkelaar heeft actie ondernomen en de desbetreffende mod uit de lucht gehaald, zo maakte het genie/idioot achter de mod bekend.

Statement

De ontwikkelaar legde met het onderstaande statement uit waarom het actie heeft ondernomen:

“Onze belangrijkste regel met betrekking tot door gebruikers gegenereerde inhoud, en met name gamemods, is dat deze niet schadelijk mogen zijn voor anderen. In het geval van modelswaps, vooral die waarbij sprake is van expliciete situaties, kan het als zodanig worden gezien door de mensen die ons hun uiterlijk hebben gegeven om personages te creëren in Cyberpunk 2077.

Daarom moeten fans bij het maken van faninhoud ervoor zorgen dat ze toestemming hebben van alle betrokken partijen (dit kunnen andere mensen zijn dan CD PROJEKT RED). Voor de personages die we voor de game hebben uitgevonden, staan we je in grote lijnen toe om de game naar believen aan te passen en gewoon plezier te hebben. Als het gaat om modellen van echte mensen die we hebben gevraagd om deel te nemen aan het spel, vragen we u vriendelijk om deze niet te gebruiken in situaties die aanstootgevend kunnen worden gevonden als u niet hun uitdrukkelijke toestemming heeft.”

Redelijk en flexibel

Geheel fair natuurlijk. Zeer redelijk zelfs: CD Projekt Red laat duidelijk de deur wagenwijd openstaan voor mods. Zolang je maar niet derden voor het hoofd stoot. Sterker nog, op 26 januari bracht het bedrijf software uit waardoor het modden van de game nog makkelijker wordt.

Overigens heeft het personage van Keanu Reeves één seksscène in de officiële game, ook zonder mods. Die ervaar je als speler echter vanuit zijn perspectief, waardoor Reeves amper te zien is.

Oordeel zelf

Toch benieuwd hoe de mod eruit zag? Wij zullen niet oordelen. Hieronder vind je een video waarin de mod gedemonstreerd wordt. Wees niet bang: Keanu Reeves’ model heeft gewoon kleren aan. Erg spannend is het dus allemaal niet:

PCGamer

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.