Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Christopher Nolan werkt aan explosieve oorlogsfilm (en Netflix heeft interesse)

Christopher Nolan keert terug naar de Tweede Wereldoorlog. Na het gedoe rondom Tenet is Warner Bros. niet per se de studio die er met het nieuwe project van doorgaat. Sterker nog, Netflix wil er alles voor doen.

The Dark Knight, Inception, Interstellar, Tenet: de beste man kan geen slechte film maken.

Christopher Nolan: beschermheer van de bioscoop

Tenet was met zijn pandemie-release het onderwerp van vele nieuwsberichten, discussies in podcasts en emotionele betogen van onder andere Nolan zelf. Het steunen van bioscopen in plaats van streamingdiensten gaat hem aan het hart, zoals je hier kunt lezen. Warner Bros. brengt dit jaar al zijn blockbusters meteen op HBO Max uit, tot de ergernis van Nolan.

Die hele strijd heeft ook effect op zijn volgende blockbuster, zo blijkt nu. Het is namelijk bekend geworden wat het volgende project van de  51-jarige regisseur gaat worden.

Oorlogsfilm over vader atoombom

In plaats van meteen weer met WarnerMedia in zee te gaan, is Nolan bezig met een ronde langs alle grote studio’s om zijn volgende project te pitchen. Een oorlogsfilm over J. Robert Oppenheimer, de vader van de atoombom.

Na Dunkirk gaat de regisseur dus terug naar de Tweede Wereldoorlog, dit keer met Amerika als setting. Naar verluidt heeft Nolan een belangrijke voorwaarde als studio’s interesse hebben in het project. Hij eist volgens insiders dat de oorlogsfilm voor een bepaalde periode exclusief in de bioscoop zal draaien.

Geen ongein met gelijktijdige releases op streamingdiensten dus. Na de manier waarop hij met zijn eigen studio afrekende toen Warner Bros. dat wel met verschillende blockbusters deed, mag dat geen verrassing heten.

Netflix wil ervoor gaan

Dat betekent overigens niet dat bijvoorbeeld Netflix bij voorbaat al kansloos is. Dit jaar brengt de streamingdienst Don’t Look Up en The Hand of God bijvoorbeeld eerst in de bioscoop uit.

Bovendien heeft Scott Stuber, de filmbaas bij Netflix, eerder dit jaar benadrukt dat hij graag films met Nolan zou willen maken. Een samenwerking aan die kant is dus zeker een optie.

“Als en wanneer hij met zijn nieuwe film komt, gaat het erom of we er een thuis voor kunnen zijn en wat we moeten doen om dat te laten gebeuren,” aldus Stuber. “Hij is een ongelooflijke filmmaker. Ik ga alles doen wat ik kan.”

Cillian Murphy aan boord

Volgens Deadline, die voor het eerst het nieuws over dit project brachten, wil Nolan na Dunkirk en Inception opnieuw Cillian Murphy inschakelen voor de Oppenheimer-film.

Oppenheimer staat dus bekend als de vader van de atoombom en stond aan het hoofd van Los Alamos Laboratory waar de bom werd ontwikkeld die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog.

Meer dan 100 miljoen dollar

Nolan heeft een budget van meer dan honderd miljoen dollar in gedachten, wat een flinke kluif is voor studio’s omdat het om een dramafilm voor volwassenen gaat. Films die doorgaans niet Marvel-achtige bedragen opleveren.

Desondanks zijn toch volgens Deadline alle grote studio’s in gesprek om het project te bemachtigen. Tja, het blijft Christopher Nolan. Als het niet een lucratieve kaskraker wordt, dan is het wel een prestige-project waarmee je nog vele jaren kunt schermen als geprezen Original.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Christopher Nolan werkt aan explosieve oorlogsfilm (en Netflix heeft interesse)
Oppenheimer (links) (Afbeelding: publiek domein)

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.