Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Don’t Look Up: DiCaprio maakt indruk in Netflix-film met sterrencast

Na The Big Short en Vice is Adam McKay een regisseur bij wie je meteen oplet als hij een nieuwe film uitbrengt. Op 24 december is het zover, dankzij een ambitieuze samenwerking met Netflix: Don’t Look Up, een film met een grote sterrencast en een actueel onderwerp.

De 53-jarige schrijver en regisseur zat de afgelopen decennia vooral in de comedy-hoek. Pas sinds The Big Short laat McKay zich echt van een andere kant zien, met dramafilms waar grote Hollywood-sterren graag voor tekenen.

Netflix presenteert Don’t Look Up

Zijn volgende project is Don’t Look Up, een Netflix Original met Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence in de hoofdrol. Ook de rest van de cast is indrukwekkend, met namen als Ron Perlman, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Cate Blanchett, Meryl Streep en Jonah Hill.

Kate Dibiasky (Lawrence), een astronomie-student en haar professor Dr. Randall Mindy (DiCaprio) doen een verbazingwekkende ontdekking: een komeet ligt op een directe ramkoers met de aarde. Probleem nummer twee: niemand lijkt er echt om te geven. B

McKay geeft zijn personages een uitdaging die erg aan de huidige pandemie doet denken: Dr. Randall en Kate Dibiasky en komen er echter achter dat het waarschuwen van de mensheid voor een planeetmoordenaar ter grootte van de Mount Everest ontzettend lastig is.

Sociale media

Met de hulp van Dr. Oglethorpe (Rob Morgan) beginnen Kate en Randall aan een mediatour die hen van het kantoor van een onverschillige president Orlean (Streep) en haar sycofantische zoon en stafchef, Jason (Jonah Hill), naar The Daily Rip brengt, een vrolijke ochtendshow gehost door Brie (Cate Blanchett) en Jack (Tyler Perry).

Met slechts zes maanden tot de komeet de aarde gaat verwoesten, blijkt het beheren van de 24-uurs nieuwscyclus en het verkrijgen van de aandacht van het door sociale media geobsedeerde publiek voordat het te laat is, een schokkend komische uitdaging – wat is er nodig om de wereld alleen maar omhoog te laten kijken?!

Je merkt het al aan de synopsis, maar ook de eerste trailer van Don’t Look Up maakt duidelijk dat McKay de twee helften van zijn carrière samenbrengt. Don’t Look Up is even goed een dramafilm als een komedie.

Don't Look Up: DiCaprio knalt in eerste trailer Netflix-film met sterrencast
Op audiëntie bij de president (Afbeelding: Netflix)

Leonardo DiCaprio is enthousiast

Ook DiCaprio is enthousiast. Hij zei onlangs het volgende tegenover People Magazine: “Adam heeft een ongeëvenaard vermogen om een gesprek op gang te brengen met humor en actuele verhalen. Ik wist toen ik zijn script las dat het ongelooflijk uniek was, omdat het een belangrijke snaar raakte met betrekking tot de moderne wereld waarin we leven. Adam heeft een ongelooflijk actuele boodschap geweven over de samenleving, hoe we communiceren, onze huidige prioriteiten en de klimaatcrisis in een absurd grappige maar belangrijke film.”

Releasedatum en bioscooprelease

Don’t Look Up komt op 24 december naar Netflix. Met een beetje geluk kunnen we in Nederland de film echter al op 10 december gaan checken, want dan brengt de streamingdienst Don’t Look Up naar een beperkt aantal bioscopen. Hopelijk krijgen we snel te horen of dat ook in Nederland gaat gebeuren.

Die move maakt in ieder geval één ding duidelijk: Netflix hoopt filmprijzen te gaan scoren. Vorig jaar maakte de Academy een uitzondering voor de Oscars, maar in principe komen films die enkel digitaal uitkomen niet in aanmerking voor de felbegeerde gouden beeldjes. Een korte bioscooprelease is dan ook vaak een bewuste stap in die richting.

Jake Gyllenhaal jaagt op kidnapper in intense eerste trailer Netflix-thriller

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.