Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dystopische Netflix-serie over luchtvervuiling in 2071 is wereldhit

Netflix is een dystopische serie rijker, en die slaat aan. Het Zuid-Koreaanse Black Knight, waarin een deel van de mensheid zucht onder extreme luchtvervuiling, blijkt een schot in de roos.

Een dystopie is het tegenovergestelde van een utopie. Interpreteer het als een samenleving met louter akelige kenmerken, waarin je absoluut niet zou willen leven. Er zijn mensen die de huidige tijd – met opkomende kunstmatige intelligentie en een dictator die atoombommen ter beschikking heeft – al zien als behoorlijk dystopisch. En dan hebben we het nog niet eens over het klimaat en luchtvervuiling, om maar een bruggetje te maken naar Black Night.

Dystopische serie Black Knight op Netflix

De serie speelt zich af op het Koreaanse schiereiland in 2071. In een sombere toekomst, die is verwoest door luchtvervuiling, hangt het voortbestaan af van ‘Black Knights’. Dit is een groep bijzondere bezorgers.

Net als in Zuid-Koreaanse series als Squid Game speelt ook sociale status een rol in deze dystopische Netflix-serie. Slechts 1 procent van de bevolking, die in gesegregeerde districten leefde op basis van hun sociale status, heeft de inslag van een komeet overleefd. De status is verdwenen en mensen zijn verplicht om ademhalingstoestellen te dragen. Daarbij vertrouwen ze op de ‘Kights, bezorgers die hen voorzien van voorraden (vooral verse zuurstof) om in leven te blijven. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Dan is er ook nog Sa-Wol, een jongen die een ‘Black Knight’ wil worden. Hij komt in contact komt met een legendarische ridder genaamd 5-8. Deze bezorger besluit de jongen te trainen, zodat die zijn droom kan verwezenlijken in de donkere en gevaarlijke wereld waarin ze wonen. Onderdeel van de training als bezorger is een toernooi dat aan de eliminaties in Squid Game doet denken.

Goede serie over luchtvervuiling of vervuiling van Netflix?

Black Knight staat wereldwijd op de tweede plek in de lijst met best bekeken series op Netflix. Alleen Bridgerton-spinoff Queen Charlotte: A Bridgerton Story doet het beter volgens de data van Flixpatrol.

dystopische serie, netflix, luchtvervuiling, black knight, 2071, korea
Kim Woo-bin als 5-8 (Afbeelding: Netflix)

Maar wat vinden de recensenten van deze Zuid-Koreaans dystopische serie op Netflix? Nou, pak de popcorn er maar alvast bij. Op Rotten Tomatoes krijgt Black Knight een 89% score onder filmcritici en 76% onder het publiek. “Te cartoonachtig om een absoluut fenomeen te worden. Maar toch, zoals dystopisch escapisme gaat, levert de serie spanning en koude rillingen met dodelijke efficiëntie”, aldus Ed Power van The Daily Telegraph, die 4 sterren geeft. Bekijk hier alle reviews. IMDb is overigens een stuk minder lovend, met een gemiddelde rating van 6,3 uit 10.

Oordeel vooral zelf: de dystopische serie Black Knight is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.