Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze bizarre film is de winnaar van Filmfestival Cannes 2021

Het Filmfestival Cannes 2021 zit erop en de winnaar is een bizarre film in het genre body-horror. Het is de Franse film Titane die de felbegeerde Palme d’Or (Gouden Palm) heeft gewonnen.

Body-horror is een subgenre van horror dat opzettelijk groteske of psychologisch verontrustende schendingen van het menselijk lichaam toont. Denk aan mutaties, verminking, zombificatie, zinloos geweld, ziekte of onnatuurlijke bewegingen van het lichaam. In het geval Titane is er ook nog een sausje van zwarte humor overheen gedrappeerd,

Bizarre film ‘Titane’ wint Palme d’Or

Titane is een Frans-Belgische film uit 2021, geschreven en geregisseerd door Julia Ducournau. Ze is de tweede vrouwelijke winnaar van de Palme d’Or in de geschiedenis van het Filmfestival van Cannes.

De met een Palme d’Or bekroonde film gaat over Alexia (Agathe Rousselle), die in haar jeugd een auto-ongeluk veroorzaakt als haar vader achter het stuur zit. Als gevolg van het ongeluk krijgt ze een titanium plaat in haar hoofd, en ontwikkelt ze op zijn zachtst gezegd nogal wat gedragsstoornissen.

Seks met een Cadillac

Zo groeit er iets in onverklaarbaars in haar maag en stroomt er motorolie door haar aderen. Nog verontrustender zijn haar moordlust en seksuele abnormaliteiten. Zo heeft heeft Alexia in Titane seks met een Cadillac. Je weet wel, zo’n Amerikaanse auto waar een dropje naar vernoemd is.

alexia, titane, filmfestival cannes, 2021, winnaar, gouden palm, palme d'or
(Afbeelding: Diaphana Distribution)

Het plot van de winnende film tijdens het Filmfestival Cannes 2021 klinkt misschien absurdistisch en bizar, maar Julia Ducournau heeft wel degelijk een achterliggende boodschap. “Voor mij is Titane een liefdesverhaal. Een film over onvoorwaardelijke liefde en acceptatie van een ander”, aldus de filmmaker na de prijsuitreiking.

Rode lopers tijdens het Filmfestival Cannes 2021

Inhoudelijk gezien was Julia Ducournau met Titane dus de absolute winnaar, maar naast de Gouden Palm gaat het tijdens het Filmfestival van Cannes natuurlijk ook om uiterlijk vertoon. Wie droeg wat op de rode loper? En wat deed Memphis Depay tussen de Hollywood-sterren? Bekijk het in dit artikel.

Palme d’Or-winnaar Titane is vanaf 26 augustus te zien in de Nederlandse bioscopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.