Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 6 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze betaalbare SUV-occasion wint het qua ruimte als gezinsauto

Een haast onverwoestbare, betaalbare SUV-occasion die gigantisch veel ruimte biedt. We hebben het over de Kia Sorento, die je zeker moet overwegen als je op zoek bent naar een gezinsauto.

Deze tweedehands auto is ideaal voor een jong gezin. Manners schrijft vaker over geschikte kandidaten voor je volgende gezinsauto. Denk aan deze superveilige Volvo-occasion of deze nog altijd erg goed ogende Nissan. Maar geen van deze modellen is zo ruim als de Kia Sorento.

Kia Sorento is een moderne SUV

Een tweedehands auto die zich qua interieurruimte wel aan de Koreaan kan wagen, is ‘de beste Volvo ooit gemaakt‘, die wij eerder al tipten. Een Kia Sorento-occasion heeft echter twee voordelen. De gezinsauto is een stuk moderner en het is een SUV, een carrosseriestijl waar de gemiddelde autokoper naar smacht.

Kia Sorento occasion tweedehands auto auto's SUV gezin
(Afbeelding: Kia)

De eerste Kia Sorento’s stammen uit 2002, maar in dit artikel hebben we het over de tweede generatie van de ruime SUV, die in 2009 op de markt kwam. Onder de kap van de occasion tref je een 2.4-liter viercilinder met 174 pk en 130 Nm koppel. Hoewel in de Verenigde Staten ook nog een grotere V6 leverbaar was, is de het 2.4-liter motorblok al een grote motor voor hedendaagse begrippen.

Betrouwbare en veilige gezinsauto

Zo’n forse viercilinder komt goed van pas, want het motorblok moet ruim 1.600 kilogram (leeggewicht) meezeulen. Zijn statuur maakt het tot een veilige occasion. Het Amerikaanse veiligheidsinstituut IIHS gaf de Kia Sorento een ‘top safety pick’ en ook de Europese voertuigveiligheidsorganisatie Euro NCAP beloonde de gezinsauto met de volle vijf sterren.

Kia Sorento occasion tweedehands auto auto's SUV gezin
(Afbeelding: AutoTrack / Lagarde Auto's)

Zorgen om de betrouwbaarheid zijn ook gauw weg te nemen. Volgens de ANWB is de occasion een ‘Koreaans werkpaard’ en ‘zo goed als onverwoestbaar’. De Wegenwacht kent zelfs maar twee piepkleine euveltjes van de Kia Sorento en die zijn eenvoudig te verhelpen.

Prijs van de Kia Sorento-occasion

Klinkt goed, net als de prijs. Als tweedehands auto vind je de tweede generatie Sorento met minder dan 2 ton op de klok al vanaf 10.000 euro.

Kia Sorento occasion tweedehands auto auto's SUV gezin 5
(Afbeelding: AutoTrack / Nannings Occasions)

Daarvoor krijg je een betrouwbare, veilige en modern ogende SUV met 525 liter aan bagageruimte. Genoeg ruimte als je eens op vakantie wil. Gaat de reis naar de Franse camping? Goed nieuws, want de Sorento mag 2.000 kilo trekken. Er kan dus probleemloos een caravan achter deze gezinsauto.

Twee nadelen van de Kia Sorento

De occasion is bijna perfect. We zeggen bijna, omdat er toch twee nadelen kleven aan deze tweedehands auto. De grote motor heeft als voordeel dat-ie niet overdreven hard hoeft te werken om de kolos vooruit te krijgen en mede daardoor betrouwbaar is, maar door zijn formaat is hij wel vrij dorstig. Houd dus rekening met een verbruik van zo’n 1 op 10.

Deze extreem zuinige occasion is betrouwbaar en goedkoop

Daarnaast betaal door zijn gewicht je aanzienlijk meer wegenbelasting dan bij een simpel stadsautootje. Ga uit van een bedrag tussen de 240 en 270 euro per kwartaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.