Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 5 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit moet elke Nederlander betalen om woningtekort op te lossen

Je bent lang niet als enige op zoek naar een huis in volle wooncrisis. Maar welk bedrag zou elke Nederlander in theorie moeten betalen om het woningtekort op te kunnen lossen?

Het samengetelde vermogen van alle miljardairs van het land zou nog steeds ruim onvoldoende zijn om de wooncrisis de wereld uit te helpen. Nederland kampt dus met een serieus probleem.

Wooncrisis in Nederland

In tegenstelling tot het oplossen van wereldhonger, bestaan er geen exacte cijfers over hoeveel geld er nodig zou zijn om elke Nederlander van een huis te voorzien. Daarom hebben we onze Manners-rekenmachine vanonder het stof gehaald.

Volgens ABF Research – dat al sinds de jaren 80 prognoses levert aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken –  zijn er momenteel 390.190 woningen tekort in Nederland. En namens het CBS bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van een huis 412.943 euro, volgens de laatste meting in juni 2023.

Te kort door de bocht of niet, dan is de eenvoudige berekening snel gemaakt. In totaal zou er meer dan 160 miljard euro nodig zijn om elke huis zoekende landgenoot een woning te bezorgen aan de gemiddelde verkoopprijs. 161.126.229.170 euro om precies te zijn.

Het vermogen van alle Nederlandse miljardairs samen? Iets meer dan 37 miljard euro. Maar laten we het woningtekort lekker zelf oplossen.

Bedrag per Nederlander om woningtekort op te lossen

Kinderen hebben evenwel een dak boven het hoofd nodig dus zullen ze niet aan de wooncrisis ontsnappen. Met andere woorden tellen we iedereen mee, ook mensen onder de 18.

Volgens de bevolkingsteller van het CBS lopen er op dit moment 17.866.188 Nederlanders rond. Dat betekent dat elke landgenoot een persoonlijke bijdrage zou moeten leveren van 9.018,50 euro om het woningtekort in Nederland op te lossen.

Heb je toch geld te veel en ben je in een vrijgevige bui? Check dan ook hoeveel elke Nederlander zou moeten betalen om de volledige staatsschuld af te lossen. Tipje van de sluier: het is een pak meer dan 9.000 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.