Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Topfavoriet nieuwe James Bond reageert scherp op geruchten

Volgens de Britse wedkantoren is Black Mirror-ster Paapa Essiedu één van de grote kansmakers voor de rol van James Bond. Is hij de ideale opvolger voor Daniel Craig? De 33-jarige Brit reageert.

Terwijl Christopher Nolan publiekelijk solliciteert naar de rol van regisseur voor de volgende James Bond-film, zijn de Britse bookmakers en tabloids ook nog steeds op zoek naar de volgende Bond.

Wie wordt de nieuwe James Bond?

Daniel Craig is immers gestopt met de iconische filmrol. En Nolan, of wie dan ook het begin van een nieuw 007-tijdperk in beeld gaat brengen, heeft wel een hoofdpersonage nodig. De wedkantoren houden ranglijstjes bij alsof het pure wetenschap is. Van Henry Cavill en Idris Elba tot James Norton; een klein groepje bekende namen doet een continue stoelendans in die top tien.

Tot er opeens een opvallende nieuwkomer bij is gekomen: Paapa Essiedu, de grote ster van Black Mirror seizoen 6. Verder ken je hem wellicht van Gangs of Londen (aanrader!) of I May Destroy You.

paapa essiedu gangs of london James Bond
Paapa Essiedu in Gangs of London (Afbeelding: ITV)

De Britse acteur heeft met zijn toneelervaring en recente rollen absoluut de chops die nodig zijn om Daniel Craig op te volgen. Met zijn 33 jaar is de beste man bovendien ook nog jong genoeg, in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Witcher-ster Henry Cavill.

Paapa Essiedu reageert

Mede door die combinatie aan factoren is Essiedu één van de grote favorieten bij de bookmakers. Allemaal leuk en aardig, maar wat vindt de jonge Brit daar eigenlijk zelf van? The Times sprak hem tijdens een promotieronde voor een nieuw toneelstuk waarin Essiedu te zien is, The Effect. Gelukkig kon de interviewer in kwestie het ook niet laten om toch nog even over 007 te beginnen. Of de acteur twee keer kan knipogen om een hint te geven?

“Ik heb niets voor je. Ik weet net zoveel als jij. Vraag maar aan Barbara Broccoli. En ik zou je niet aanraden om te gokken, net zo min als ik mijn carrièrekeuzes zou laten bepalen door William Hill”, aldus Paapa Essiedu, die zich daarmee effectief distantieert van de wedkantoren.

Superspionniveau

Fair enough, maar wat nou als een rol als de nieuwe James Bond hem wel zou worden aangeboden, zou de Black Mirror-ster ‘m dan wel aannemen? Essiedu: “Ik vraag me af hoeveel mensen het ooit zullen hebben afgeslagen?”

The Times merkt in het artikel terecht op dat de acteur op zijn minst beschikt over een “internationaal superspionniveau van niets weggeven, mocht dat nodig zijn”.

Diversiteit

Maar als, met de nadruk op ‘als’, het supertalent de iconische rol aangeboden zou krijgen, dan zou hij daar goed over na moeten denken. Hij was de eerste zwarte Hamlet van The Royal Shakespeare Company, een feit waar journalisten destijds continu naar vroegen, iets wat Essiedu ergerde. The Times merkt in het stuk op dat we ondertussen een stuk verder zijn, dus “denkt Essiedu dat het nu de goede kant op gaat met diversiteit?”

Zijn antwoord is scherp. “Wil je dat baseren op het feit of James Bond zwart wordt? Of Zuid-Aziatisch of Oost-Aziatisch? Betekent dat dat diversiteit de goede kant op gaat als de winst eindigt in de zakken van dezelfde mensen? Het is een te gelaagde teststudie, dus het is geen vraag die ik kan beantwoorden of echt wil beantwoorden.”

Terug bij af

En zo kom je weer uit waar we al waren: de zoektocht naar de nieuwe James Bond is simpelweg niet de publiekelijke exercitie die het soms lijkt te zijn. Uiteindelijk zullen de producenten van de filmfranchise zelf achter de schermen druk bezig zijn met audities en het vormgeven van de toekomst van James Bond. Volgens de castingbaas van de franchise zijn ze nog niet eens begonnen met zoeken.

Of ze nou Cavill of Essiedu bestempelen als dé grote kansmaker: wedkantoren zijn simpelweg bezig met vrijwel puur betekenisloos vermaak in de marge.

Misschien zijn Broccoli en co. al lang in gesprek met Esssiedu of misschien ook totaal niet: het is niet alsof een acteur van zijn formaat zoiets simpelweg zou verklappen in een willekeurig interview. Het wachten gaat vrolijk verder. Gelukkig hebben we in de tussentijd nog deze leestips voor James Bond-fans voor je klaar staan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.