Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 21 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Krachttraining moet op verrassend simpele schoenen: 4 stijlvolle opties

In het krachthonk van de sportschool zie je veel mensen trainen op hippe sportschoenen of sneakers met dikke zolen. De term ‘sportschoenen’ doet vermoeden dat het goede schoenen zijn voor een krachttraining, maar niets is minder waar. Powerlifters en andere krachtsporters zweren juist bij de meest simpele schoenen met platte zolen.

Als je tijdens een workout in de weer bent met zware gewichten, heb je een specifiek soort schoen nodig. Wij leggen uit waarom en delen vier stijlvolle tips.

Welke schoenen gebruiken met krachttraining?

Draag jij ook altijd een paar hippe dad-sneakers in de sportschool? Dat is misschien leuk voor de looks, maar komt jouw training niet ten goede. Zeker niet als je een squat of deadlift in jouw trainingsschema hebt.

Sneakers en hardloopschoenen hebben namelijk vrijwel altijd een zachte zool. “Als je een schoen hebt met een zachte zool, zak je te diep weg bij zware oefeningen en ben je direct alle stabiliteit kwijt”, vertelt kracht- en conditiecoach Bram Strik aan Men’s Health. Die hippe sneakers en hardloopschoenen zijn dus helemaal niet gemaakt voor krachttraining.

Sowieso geen hardloopschoenen

In de categorie ‘schoenen die je absoluut niet moet gebruiken’, staan hardloopschoenen dan ook op nummer 1. Hardloopschoenen zijn bedoeld om op te rennen. Dat betekent dat ze schokken absorberen en daardoor onstabiel zijn. In het krachthonk wil je juist stabiliteit en stevigheid. Gebruik die hardloopschoenen dus alleen voor het hardlopen.

Schoenen met ‘lucht’, zoals de welbekende Nike Air Max, is ook geen goed idee. Deze schoenen met luchtbubbels in de zool zorgen, net als hardloopschoenen, voor instabiliteit.

Stijlvolle schoenen voor krachttraining

Welke schoenen horen wél in jouw sporttas als krachtsporter? Ga voor simpele schoenen met een stevige platte zool. Onderstaande schoenen zijn daar een goed voorbeeld van. Twee alledaagse modellen en twee modellen die speciaal gemaakt zijn voor gewichtheffen.

1. Converse High Top All Stars

chuck taylor converse all stars als schoen in de sportschool
Converse High Top All Stars (Afbeelding: Converse)

Converse All Stars zijn echte klassiekers. Niet alleen op straat, maar ook in de sportschool. Dat komt onder andere door de platte zool, maar ook vanwege het linnen bovenwerk. All Stars zijn niet gemaakt om sprintjes op te trekken, maar voor deadlifts en squats zijn ze ideaal.

Deze schoen is verkrijgbaar in talloze kleuren en prints, dus pin je vooral niet aan een zwart exemplaar vast, al blijven die het meest klassiek. De keuze is enorm, en dat alles voor een prijs van 75 euro.

2. Vans Authentic

vans schoenen sportschool
Vans Authentic (Afbeelding: Vans)

Nog zo’n klassieker op gebied van schoenen: Vans. Net als All Stars hebben ze een platte zool en een bovenwerk gemaakt van canvas, waardoor het fijne schoenen voor in de sportschool zijn. Een paar kost je 70 euro.

3. Reebok Nano X2

Reebok nano x2 schoen crossfit krachttraining
Reebok Nano X2 (Afbeelding: Reebok)

Focus jij in de sportschool meer op crosstraining en HIIT-workouts dan op krachttraining? Til dan je workouts met 130 euro naar een hoger niveau met de Reebok Nano X2. Deze schoenen geven je net is meer bewegingsvrijheid, zodat je volledig voor die burpees, pistol squats en sprints kunt gaan.

4. Adipower weightlifting II

adidas sportschool schoen squatten
Adipower Weightlifting II (Afbeelding: Adidas)

Wil je echt investeren in een schoen waarmee je stevig kilo’s kunt squatten? Dan is de Adipower weightlifting II iets voor jou. Deze schoenen hebben een versterkt, nauwsluitend bovenwerk en een stevige zool. Alles wat je nodig hebt om zware gewichten te kunnen tillen dus. Nu afgeprijsd van 200 euro naar 100 euro.

Trainen op blote voeten

Verschillende trainers zweren zelfs bij trainen op blote voeten. Dit zou het meest natuurlijk aanvoelen. Check wel altijd even of ze bij jouw sportschool daar ook van gediend zijn, want bij sommige sportscholen is het verboden. En heel belangrijk: train nooit op sokken. De kans dat je op sokken uitglijdt, is groot.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.