Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 21 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk op Netflix: film met Brad Pitt en Johah Hill entert top 10

Attentie, Moneyball (2011) staat op Netflix. De film met Brad Pitt, Jonah Hill en de inmiddels overleden Philip Seymour Hoffman staat sinds een paar dagen in de top 10. Nog nooit gezien? Dan is dit het moment, al is het alleen al vanwege de transferperiode.

Ook al maakt Netflix zelf een onmetelijk grote hoop Originals per maand, er worden ook nog altijd films en series aangekocht. Die hebben dan een licentie voor korte duur. Moneyball is nu te zien op Netflix, en daar wordt door het publiek gretig gebruik van gemaakt.

Nu op Netflix: Moneyball

In 2011 hadden nog maar weinig mensen in Europa gehoord van het ‘moneyball-pricipe’, een manier om meer sportieve prestaties te behalen door data en statistiek te gebruiken bij het samenstellen van een spelersselectie. Tegenwoordig hanteren veel voetbalclubs een vergelijkbaar beleid. Maar de op waarheid gebaseerde film speelt zich af in het Amerikaanse honkbal, waar deze trend werd gezet.

Billy Beane (Brad Pitt) is algemeen directeur van het arme edoch succesvolle honkbalteam Oakland Athletics (A’s). Maar teleurstelling overheerst na een nederlaag tegen de New York Yankees aan het einde van het seizoen 2001 in de play-offs. Daarop verliest de club drie belangrijke spelers. Tijdens een bezoek aan de Cleveland Indians ontmoet hij toevallig Peter Brand (Jonah Hill), een jonge econoom die radicale, vooral op statistiek gebaseerde ideeën heeft over hoe spelers te evalueren. Beane neemt Brand aan en ze gaan, de weerstand van coach Art Howe (Philip Seymour Hoffman) en de scouts negerend, op zoek naar ondergewaardeerde spelers.

Brad Pitt en Jonah Hill scoren op Netflix

Het einde ken je waarschijnlijk al, en dat kun je anders zelf wel invullen. Neemt niet weg dat Moneyball een heerlijke film is met een verhaal dat blijft verrassen. Op Rotten Tomatoes scoort de film onder critici erg hoog met 94% op de Tomatometer. Ook op IMDb zijn de recensenten met een gemiddelde rating van 7,6 zeer positief. Wat wil je ook met Brad Pitt, Jonah Hill en Philip Seymour Hoffman in de cast.

In Nederland is Moneyball volgens datawebsite Flixpatrol al dagenlang een van de best bekeken films op Netflix. Los van een paar gepushte Originals, zoals Spiderhead, worden alleen Long Shot en Venom: Let There Be Carnage beter bekeken.

Moneyball, de ultieme film tijdens de transferperiode, is nu te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.