Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

De beste kerstfilms op Netflix volgens IMDb in 2023

Op zoek naar die ene kerstfilm die wél bevalt? We scheiden het kaf van het koren door de beste kerstfilms op Netflix op een rijtje te zetten, op basis van IMDb-score.

De potenti√ęle kerstcadeautjes liggen al onder de boom, kerst staat voor de deur, het jaarlijkse bacchanaal kan beginnen. En al dat eten en drinken wissel je natuurlijk af met kerstfilms.

De beste kerstfilms op Netflix volgens IMDb

Ook streamingdiensten als Disney+, HBO Max en Netflix doen vrolijk mee door een blik met zowel oude als nieuwe kerstfilms open te trekken. Helaas staat specifiek dat filmgenre ook bol van de veel te goedkope Originals die slechts een lege imitatie van klassiekers blijken te zijn.

We helpen je een handje met het navigeren door het immense aanbod door de top acht beste kerstfilms op Netflix op een rijtje te zetten, op basis van IMDb-scores. Zo kun je hopelijk de crap eruit filteren en in de aanloop naar kerst een film aanzetten die wél weet te bekoren. Streamze!

8. The Holiday (2006)

We trappen af met een heerlijke romantische komedie: The Holiday. Het genre is verder helaas behoorlijk afwezig in dit lijstje, door de gemiddeld toch vaak vrij lage IMDb-scores. Gelukkig is The Holiday altijd het opnieuw kijken waard. Cameron Diaz en Kate Winslet zijn twee totaal verschillende vrouwen die één ding gemeen hebben: ze hebben altijd pech met mannen. Impulsief besluiten ze van leven te ruilen, met alle gevolgen van dien.

IMDb-score: 6.9

7. Svinalängorna (2010)

Na een luchtige romantische komedie gaan we compleet de andere kant op met een Zweedse tragedie: Svinalängorna, ook wel bekend als Beyond. Leena wordt tijdens kerst gebeld door het lokale ziekenhuis. Haar moeder ligt op sterven. Klein detail: ze heeft haar moeder al sinds ze een kind was nooit meer gesproken. Geen hersenloos kijkvoer, maar daarmee een des te interessantere optie. Plus: met 92 minuten is Svinalängorna lekker behapbaar, tussen alle kerstdrukte door.

IMDb-score: 7.0

6. The Christmas Chronicles (2018)

Op de zevende plek staat een Netflix Original, met Kurt Russell in de hoofdrol als de kerstman. The Christmas Chronicles gaat over een broer en zus die van plan zijn om de kerstman op video vast te leggen, en zo te betrappen op het brengen van cadeautjes. Een plan waar elk (voormalig) kind zich in kan herkennen, maar wat gebeurt er als je die kinderfantasie daadwerkelijk uitvoert? Er is ook een tweede deel, zoals dat bij succesvolle kerstfilms gaat, en die opvolger is bijna even leuk.

IMDb-score: 7.0

5. Angela’s Christmas Wish (2020)

Het nadeel van kerstfilms op Netflix puur en alleen rangschikken op basis van IMDb-score is dat er dan ook ogenschijnlijk alsnog crappy kinderfilms vrij hoog weten te scoren. Althans, dat is hoe Angela’s Christmas Wish op ons overkomt, maar wellicht zijn we nu een animatiepareltje onnodig aan het bashen. Oftewel: geef de Netflix Original vooral een kans!

IMDb-score: 7.1

4. Arthur Christmas (2011)

Arthur Christmas is een animatiefilm waarvoor we wel kunnen vouchen. De insteek van de kerstfilm spreekt al direct tot de verbeelding: Arthur is de zoon van de kerstman, wiens gezin meehelpt in de kerst-business. Steve, de broer van Arthur, benadert de kerstperiode juist als een militaire operatie. En de kerstman zelf? Die denkt dat hij het vooral allemaal zelf klaarspeelt.

IMDb-score: 7.1

3. Shaun the Sheep: The Flight before Christmas (2021)

Dit is technisch gezien een korte film, maar de¬†claymation-legendes van Aardman Animations verdienen alle aandacht die ze kunnen krijgen. Timmy, het neefje van Shaun, is per abuis ontvoerd, met als risico dat ie als kerstcadeautje van een vreemde eindigt. Kan Shaun ‚Äėm op tijd terugvinden? Hartverwarmende en prettig behapbaar animatie-pareltje. Perfect voor tussen de kerstdinergangen door.

IMDb-score: 7.3

2. Love Actually (2003)

Kijk, alsnog een heerlijke romantische komedie! En wat voor één: Love Actually is zo’n kerstklassieker die je gerust elk jaar weer opnieuw kunt kijken. Dit jaar is de Richard Curtis-film op Netflix te streamen. Een sterrencast waarvan je het liefdesleven in de aanloop naar kerst volgt; wat wil je nog meer in december?

IMDb-score: 7.6

1. Klaus (2019)

De beste kerstfilm op Netflix volgens IMDb is Klaus. Met deze animatiefilm kreeg de de streamingdienst in 2019 het onmogelijke voor elkaar: Disney én Pixar overtreffen. Voormalig medewerkers van die twee studio’s leverden met dit avontuur een ijzersterke en bovendien voor een Oscar genomineerde topfilm voor jong en oud af, met een animatietechniek die het beste van 2D en 3D combineert. Maar negeer vooral al die namen en details: Klaus is vooral een komisch en aandoenlijk kerstverhaal. Een instant klassieker.

IMDb-score: 8.2

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.