Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 22 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als BOA, een beroep dat respect verdient

En weer is het beroep als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) publiekelijk belachelijk gemaakt. Ditmaal door het pesterige programma Vandaag Inside. Het beroep verdient juist respect. Bovendien is er veel vraag naar en staan er vacatures open. Dit salaris verdien je als handhaver.

In talkshow Vandaag Inside zijn publieke pesterijen dagelijkse kost. Afgelopen week een treiterij jegens handhavers in uniform. “Als je niets kan, dan word je BOA”, aldus Özcan Akyol. Johan Derksen en René van der Gijp natuurlijk in een deuk. ‘Laat gaan man, een grapje moet kunnen, is toch allemaal satire’, zeggen ze dan. Maar de dag na de uitzending kregen BOA’s ervan langs op straat.

Wat doet je als handhaver?

Zonde, want in deze verharde samenleving hoort een BOA juist publiekelijk gewaardeerd te worden. Een grap moet uiteraard kunnen, daar kunnen handhavers ook tegen. Eenzijdige pesterij vanuit een televisiestudio is zielig. En er zijn nogal wat Nederlanders die een-op-een meningen en grappen overnemen. Maar genoeg over Vandaag Inside.

Als BOA ben je de schakel tussen politie en burger. In je uniform ben je een aanspreekpunt en je kunt mensen op jouw beurt aanspreken op wangedrag. Tijdens het surveilleren hou je in de gaten of er ergens regels worden overtreden. Gebeurt dit, dan is het jouw taak als handhaver om snel op te treden en escalatie te voorkomen. Afhankelijk van de overtreding hou je mensen staande, fouilleer je, neem je goederen in beslag of leg je boetes op. Hieronder de taken op een rij.

  • Openbare orde en veiligheid handhaven
  • Mensen aanspreken op overlastgevend gedrag
  • Hulp verlenen bij kleine incidenten
  • Burgers vriendelijk te woord staan en informeren
  • Ingrijpen door iemand staande te houden, te fouilleren of sancties uit te delen
  • Misstanden in het gebied doorgeven aan desbetreffende instantie

Het salaris van een BOA in Nederland?

Dan het salaris van een BOA. Je hebt verschillende rangen en standen binnen het vak als handhaver. Daarnaast is je inkomen afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Als beginnend BOA, die net op de arbeidsmarkt komt kijken, verdien je in Nederland een salaris van ongeveer 2.200 euro bruto per maand. Ben je een ervaren handhaver die al jaren meeloopt, dan kan jouw bruto maandsalaris al zijn opgelopen tot 3.000 euro per maand.

CAO

Daarnaast verschilt het ook nog of je BOA bent voor de overheid, bij de NS, rond het algemene openbare vervoer, als uitzendkracht of bij de gemeente. Check het CAO voor de exacte informatie over het salaris als handhaver.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.