Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 22 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe belasting in 2024: deze boodschappen worden fors duurder

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de belastingplannen voor 2024. Dat betekent: financiële veranderingen en die ga jij voelen in de portemonnee. Bijvoorbeeld via de invoering van de ‘suikertaks’. Dit gaat deze belasting jou kosten.

De komst van de (in de volksmond genoemde) suikertaks is niet de enige verandering in het nieuwe jaar. De belastingplannen zijn groter dan dat. Zo gaat ook de zorgtoeslag omlaag, de huurtoeslag omhoog en houden veel werknemers netto meer over.

Belasting op frisdrank (en meer)

Per 1 januari 2024 gaat de belasting op alcoholvrije dranken omhoog. Officieel gezien wordt dit de verbruiksbelasting genoemd, maar in praktijk wordt er ook gesproken over een zogenoemde suikertaks.

De verbruiksbelasting is in het leven geroepen gezonde keuzes onder consumenten te stimuleren. Deze verbruiksbelasting geldt voor in principe alle alcoholvrije dranken, behalve mineraalwater. De belasting gaat dus onder andere over vruchtensappen, groentesappen, limonade en bijvoorbeeld alcoholvrij bier.

Ook voor suikervrije frisdrank geldt deze verbruiksbelasting. De uitzondering? Suikerhoudende zuiveldranken. De verbruiksbelasting leunt op de Schijf van Vijf, die is ontwikkeld door het Voedingscentrum.

Dit kost de ‘suikertaks’ per persoon

De verbruiksbelasting stijgt vanaf het nieuwe jaar van 8,83 euro per honderd liter naar 26,13 euro per honderd liter. Dat is een percentuele stijging van bijna 196 procent.

Per liter kost deze belasting vanaf 2024 ruim 26 cent. Per consumptie van 250 milliliter is de verbruiksbelasting 6,5 cent. Over een blikje van 330 milliliter betaal je bijna 9 cent (8,7 cent om precies te zijn) verbruiksbelasting per consumptie.

Stel dat jij dagelijks één consumptie nuttigt van 250 milliliter waar verbruiksbelasting op wordt geheven, dan kost de verbruiksbelasting jou op jaarbasis 23,73 euro. Ben jij een fervent frisdrank liefhebber en drink jij gemiddeld drie blikjes van 330 milliliter per dag? Dan ben je in 2024 bijna 100 euro verbruiksbelasting kwijt.

De financiële opbrengst van verbruiksbelasting

In zijn totaliteit levert de verhoging van deze belasting behoorlijk veel geld op. Naar verwachting zal de verbruiksbelasting op frisdrank (en andere alcoholvrije dranken) komend jaar zo’n 300 miljoen euro opleveren, meldt Rijksoverheid.

Benieuwd naar de rest van de financiële veranderingen in het nieuwe jaar en nieuwsgierig wat je daarvan gaat voelen in de portemonnee? Daarover meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.