Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 20 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

De beste horror-series op Netflix en andere streamingdiensten

Naast horror-films zijn er ook series. We zetten onze favorieten op een rij, van licht eng tot zwaar ziekelijk. Want ja, rond Halloween begint het natuurlijk te kriebelen.

Ben je meer een bioscoopganger? Dan kun nu je hart ophalen met een vervolg op de legendarische horror-film The Excorcist. Ook Saw X draait sinds kort.

De beste horror-series op Netflix en andere diensten

In aanloop naar Halloween tipten we je eerder ook al de beste films om te streamen. Maar met het druilerige herfstweer is het bingewatchen nu pas echt begonnen. Tijd voor horror-series, dus.

Stranger Things

Streamen via: Netflix

Als je Stranger Things nog niet hebt gezien, dan moet je daar nu direct mee beginnen. Het is een coming-of-age verhaal dat zich afspeelt in de jaren 80 en een vat vol heerlijke verwijzingen naar de popcultuur uit die tijd. De oplettende horror-fan ziet in deze serie verwijzingen naar onder meer A Nightmare on Elm Street (1984), Hellraiser (1987), Silence of the Lambs (1991) en The Dark Phoenix Saga (1980).

Wees gerust, Stranger Things is lang niet zo eng als die films. In seizoen 1 verdwijnt de twaalfjarige Will Byers uit het stadje Hawkins in Indiana op mysterieuze wijze, nadat hij Dungeons & Dragons heeft gespeeld met zijn vrienden. De avontuurlijke vrienden gaan op zoek, vinden in het bos een mysterieus meisje met psychokinetische krachten en zo stuiten ze op de Upside Down, een monsterlijke wereld als spiegel van de echte wereld. Inmiddels zijn we 4 seizoenen verder en komt het laatste seizoen eraan.

The Originals

Streamen via: HBO Max

The Originals is een spin-off van The Vampire Diaries en draait rond de Mikaelson-familie. De horror-serie gaat dus over Klaus (Joseph Morgan), Elijah, (Daniel Gillies) en Rebekah (Claire Holt). De serie speelt zich af in New Orleans, een stad die in het duistere verhaal wordt overgenomen. Verwacht heksen, weerwolven en vampiers.

The Originals wordt gezien als een van de beste horror-series van deze eeuw. Niet voor niets scoort de show een 8,3 uit 10 op IMDb.

The Fall of the House of Usher

Streamen via: Netflix

Een moderne twist op de klassieke verhalen van horror-pionier Edgar Allen Poe, met een vleugje donkere humor. De nieuwe mini-serie van horrormeester en regisseur Mike Flanagan gaat over het uiteenvallen van een machtige farmaceutische familie.

Tweelingbroer- en zus Roderick en Madeline Usher toverden Fortunato Pharmaceuticals om tot een industriegigant. Maar wanneer hun erfgenamen een voor een onder mysterieuze omstandigheden overlijden, wordt niet alleen het voorbestaan van het farmabedrijf, maar van het gehele geslacht Usher bedreigd. Een van de beste horror-series van 2023, getuige de monsterscore op Rotten Tomatoes.

The Watcher

Streamen via: Netflix

‘Dean huurt een privédetective in en spreekt met een voormalige huiseigenaar die nog steeds geschokt is door wat hij heeft meegemaakt.’ Zo omschrijft Netflix deze horror-serie zelf, maar met die synopsis wordt The Watcher eigenlijk te kort gedaan. En ook al weet je niets van het plot: met Naomi Watts, Bobby Cannavale en Jennifer Coolidge in de gelederen is welke serie dan ook een must-see.

Een belangrijke toevoeging is dat The Watcher losjes is gebaseerd op een artikel uit 2018 van Reeves Wiedeman voor de website van het New Yorkse tijdschrift The Cut. De serie volgt een getrouwd stel dat, nadat ze naar hun droomhuis zijn verhuisd in een fictieve versie van de plaats Westfield, wordt lastiggevallen door griezelige brieven. Deze zijn ondertekend door een stalker die het pseudoniem ‘The Watcher’ draagt. Deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dus.

The Changeling

Streamen via: Apple TV+

Eigenlijk alle series op Apple TV+ zijn goed, dus dat verwachten we ook van The Changeling, een serie we zelf nog niet hebben gezien. Maar het horror-en fantasysausje ruikt op afstand al lekker.

Het liefdesverhaal van Apollo en Emma is een sprookje, tot Emma op mysterieuze wijze verdwijnt. Apollo onderneemt een halsbrekende zoektocht door een ongekend New York. Gebaseerd op de gelijknamige en bekroonde roman van gelijknamige roman van Victor LaValle.

The Last of Us

Te streamen via: HBO Max

Vast al gezien, deze alom geprezen horror-serie op HBO Max met Pedro Pascal in de hoofdrol. Gebaseerd op de gelijknamige game.

The Last of Us, gelardeerd met geniale details, speelt zich af in een apocalyptische wereld. Joel (Pedro Pascal) is een van de overlevenden, zo’n twintig jaar na een door schimmel veroorzaakte zombie-uitbraak. Verder onthouden we ons van spoilers.

The Haunting of Hill House

Streamen via: Netflix

The Haunting of Hill House is een horror-serie ontwikkeld door Mike Flanagan voor Netflix. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Shirley Jackson en er is een grote rol weggelegd voor de Nederlandse acteur Michiel Huisman.

In flashbacks worden worden de leden van een gebroken gezin geconfronteerd met enge herinneringen aan hun oude huis en de vreselijke gebeurtenissen die hen hebben verdreven. Altijd leuk tijdens Halloween, een spookhuis.

Supernatural

Streamen via: Amazon Prime Video en HBO Max

Een van de langstlopende horror-series ooit is Supernatural. Er zijn in totaal vijftien seizoenen, die je zowel via Amazon Prime Video als HBO Max kunt streamen.

Supernatural gaat over de broers Winchester die het bovennatuurlijke kwaad bestrijden. Ze nemen hierbij de taak van hun vader John over, die hiermee begonnen is om de dood van zijn vrouw te wreken. Dankzij hun vader groeien Sam en Dean op als ‘jagers’. In elke aflevering lossen Dean en Sam een mysterie op door met een bovennatuurlijke tegenstander af te rekenen.

Wednesday

Streamen via: Netflix

We begonnen met horror voor het hele gezin en eindigen ermee. Wednesday is de spin-off van The Addams Family over de gelijknamige dochter van de excentrieke en macabere familie Addams.

Echt een heerlijke serie vol nostalgie, vooral voor de volwassen kijker. Wednesday is de definitieve doorbraak van actrice Jenna Ortega, die deze serie in haar eentje draagt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.