Coen Grutters
Coen Grutters Rijk en Beroemd 20 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk verliest in één klap 15 miljard door zelf gegraven graf

Elon Musk werd afgelopen week zo’n 15 miljard euro armer nadat het de kwartaalcijfers van Tesla presenteerde. Dat ondanks belangrijk nieuws over de langverwachte Tesla Cybertruck. “We hebben met de Cybertruck ons eigen graf gegraven”, zei de CEO eerder al.

De Tesla-topman heeft zo’n 411 miljoen aandelen in de aandelen van de autofabrikant, goed voor bijna 13 procent en daarmee is hij de grootste aandeelhouder van Tesla.

Aandelen Elon Musk kelderen met 15 procent

Al die aandelen waren begin deze week nog zo’n 100 miljard euro waard en daar is nu, na de cijferpresentatie, nog ‘maar’ zo’n 85 miljard van over. Tesla kelderde namelijk zo’n 15 procent. Arme Elon.

Hoewel de omzet met 9 procent steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, is zowel de winst per aandeel als de brutomarge behoorlijk gedaald. Dit alles is slechter dan waar aandeelhouders op hadden gerekend. En dus keldert de koers van Tesla, en daarmee ook het vermogen van Elon Musk.

Tesla Cybertruck in aantocht

De dalende marge heeft te maken met prijsverlagingen die het merk heeft doorgevoerd en de productiestart van de Tesla Cybertruck. Dat kost natuurlijk klauwen met geld, terwijl er nog geen enkele elektrische pick-up is uitgeleverd. Maar, zo zegt Elon Musk, daar komt verandering in.

tesla cybertruck, krab-modus, hummer, pick-up, wendbaar elon musk
De Tesla Cybertruck. (Afbeelding: Tesla)

Toen Musk in 2019 op ietwat knullige wijze het doek van de Tesla Cybertruck trok, werd beloofd dat de pick-up vanaf 2021 uitgeleverd zou worden. Twee jaar later wachten Tesla-fanboys nog altijd op de futuristische bolide, maar aan dat wachten komt een eind. Want in november is het zover, volgens Elon Musk worden de eerste productieversies van de Cybertruck dan uitgeleverd.

Nieuwe concurrenten voor de elektrische pick-up

Een grote stap voor Tesla, omdat de pick-ups een enorme markt vormen in de Verenigde Staten. Door de lange wachttijd is een elektrische pick-up inmiddels niet zo revolutionair meer en zijn er verschillende concurrenten die al wel een elektrisch werkpaard in productie hebben.

Rivian R1T Tesla Cybertruck Elon Musk 1
De Rivian R1T. (Afbeelding: Rivian)

Denk aan Rivian met de R1T en de Ford F-150 Lightning, maar ook de kolosale Hummer EV. Verder heeft Chevrolet inmiddels een elektrische versie van de Silverado en komt ook RAM met de een 1500 REV, wat staat voor Revolution Electric Vehicle.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.