Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 21 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Tot ziens Tesla Cybertruck, hier is de elektrische pick-up Ford F-150

Terwijl er reikhalzend wordt uitgekeken naar de productiestart van de Tesla Cybertruck, komt Ford met een brute tegenhanger. F-150 Lightning is de nieuwe elektrische pick-up van de Amerikaanse autobouwer.

Met deze elektrische pick-up maakt Ford voor de tweede keer een elektrische versie van een Amerikaanse legende. Net als de moderne Mustang moet de Ford F-150 het oude gevoel meenemen naar deze tijd van elektrische aandrijflijnen.

De elektrische pick-up Ford F-150

Dat oude gevoel betekent in het geval van de Ford F-150 veel ruimte, veel vermogen en een oerdegelijk uiterlijk. Dit lijkt op het eerste gezicht goed gelukt.

De elektrische pick-up biedt zelfs meer ruimte dan zijn benzine slurpende voorgangers. Dit is te danken aan laadruimte in de frunk met een inhoud van 400 liter. Hier ligt normaal gesproken de brandstofmotor. Daarnaast biedt het model een grote achterbak en vijf ruime zitplaatsen.

Onwijs veel trekkracht

Ook aan vermogen komt de elektrische pick-up niets te kort. De twee elektromotoren leveren samen 563 pk en een koppel van 1.050 Nm. Hiermee is het de allersterkste Ford F-150, kan hij 4.500 kilogram trekken en 900 kilogram meezeulen. In iets minder dan 4 seconden sprint de wagen naar de 100 kilometer per uur. Dat is trager dan de Tesla Cybertruck (Tri motor AWD), die deze sprint volgens Elon Musk in minder dan 2,9 seconden aflegt. Maar na dit gesjoemel van Tesla is het moeilijk in te schatten of die cijfers wel kloppen.

Tesla Cybertruck, Ford F-150 Lightning
(Afbeelding: Ford)

Bij normaal gebruik is de actieradius van de Ford F-150 met de kleinste accu zo’n 370 kilometer. De grotere accu gaat tot 483 kilometer mee. Is de accu leeg, dan laadt hij aan de 150 kW snellader razendsnel op.

Concurrentie voor de Tesla Cybertruck

Ford zegt eind dit jaar al te beginnen met de productie van de F-150 lightning. De eerste leveringen van de elektrische pick-up worden verwacht in de lente van 2022. Klanten kunnen nu voor 100 dollar een F-150 reserveren. Of de levering van de Ford hiermee sneller is dan die van de Tesla Cybertruck is nog afwachten. Elon Musk kondigde eerder aan in het tweede kwartaal van 2021 updates over het model te geven. De beoogde productiestart staat nog steeds op eind 2021. Dat wordt een spannende race.

Tesla Cybertruck, Ford F-150 Lightning
(Afbeelding: Ford)
(Afbeelding: Ford)
(Afbeelding: Ford)

Over de Europese prijs van de elektrische pick-up is nog niets bekend, maar in de Verenigde Staten begint de Ford F-150 Lightning bij 40.000 dollar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.