Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 21 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: wat doet Nederland met 30 miljard aan vakantiegeld?

Het is een lekkere maand voor veel Nederlanders, te weten dat het vakantiegeld wordt gestort. In totaal 30 miljard wordt verdeeld onder Nederlanders. Maar wat doen we ermee in deze tijd van recessie. Retailonderzoeker Q&A zocht het uit.

Meer dan 20 procent van de Nederlanders Nederlanders heeft vakantiegeld nodig om rond te komen, zo blijkt. Daarnaast gebruikt 13 procent een deel van het ‘extraatje’ om schulden af te lossen. Dat meldt accountants- en adviesbureau PwC op basis van het betreffende onderzoek van Q&A. Uit de studie blijkt dat vakantiegeld in onzekere economische tijden hard nodig is en een maatschappelijk belang heeft.

30 miljard euro aan vakantiegeld

Er wordt in Nederland deze maand ongeveer 30 miljard euro aan vakantiegeld uitbetaald, aldus PwC. Ruim 1.750 mensen werden bevraagd over hoe ze het geld dit jaar gaan besteden. Meer dan 40 procent van de respondenten geeft het geld nvoornamelijk uit aan vakanties en daguitjes. In het laatste geval kiezen de meeste mensen voor een attractiepark, gevolgd door de dierentuin en het museum. Van de respondenten die op vakantie willen, geeft 40 procent aan in Nederland te willen blijven. Bijna evenveel ondervraagden willen proberen in Europa op vakantie te gaan.

Andere respondenten sparen hun vakantiegeld deels. Dat doet bijna twee op de vijf van de mensen die aan het onderzoek meededen. Daarbij laten de mensen die geld sparen het bedrag op de spaarrekening staan. Mocht een vakantie er dit jaar niet in zitten, dan is sparen volgens PwC “voor de meeste mensen het beste alternatief”. Beleggen en het geld in cryptovaluta stoppen is maar voor een klein deel van de spaarders interessant.

Nederland kiest voor zekerheid

Volgens PwC laat het onderzoek zien dat de gemiddelde Nederlander in deze tijd van recessie kiest voor zekerheid. Vakbond CNV liet eerder al door Maurice de Hond uitzoeken dat bijna een op de vijf werkenden in 2021 geen vakantiegeld krijgt. Dat aantal is volgens CNV “stevig verdubbeld” ten opzichte van 2020. Met name werkenden in sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd. Denk daarbij aan de evenementensector, de horeca- en toerismesector, evenals de ICT en de detailhandel.

Geen idee wat jij met je vakantiegeld aan moet? In dit artikel lees je vijf tips om het zinvol en slim te besteden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.