Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Behind the Mask: Disney+ komt met verrassende Marvel-serie

Marvel heeft een rijke geschiedenis aan verhalen. Al meer dan een halve eeuw brengt de stripgigant wekelijks tig comics uit. Vol iconische superhelden, helden die direct afgeserveerd werden en verhalen die decenia later nog verteld worden. Waaronder op Disney+. Maak kennis met Behind the Mask.

Fans hebben al tientallen keren gelezen en gezien hoe Peter Parker Spider-Man werd. Of hoe Captain America in het heden belandde. Marvel Studios tapt gretig uit dat vaatje voor het Marvel Cinematic Universe. Een Hollywood-experiment van ongekende proporties, met meer dan twintig films die een overkoepelend verhaal vertellen.

Marvel Cinematic Universe gaat verder

Daar gaat Marvel Studios baas Kevin Feige de komende tijd nog een flinke schep bovenop doen. Op Disney+. WandaVision trapt een ambitieus nieuw tijdperk af, waarin Disney+ de plek wordt waar het Marvel Cinematic Universe wordt uitgebreid, in de vorm van series die net zo belangrijk zijn als de films. Er staat al een waslijst aan shows op de planning.

Maar goed, dergelijke producties zijn peperduur. Niet elk stripverhaal leent zich bovendien voor een film of serie. Gelukkig beseft ook Marvel dat er nog veel meer in het vat zit, en het zonde is om niet ook op andere manieren in die schatkamer te duiken.

Behind the Mask

Vorige week kondigde Marvel een gloednieuwe special aan die naar Disney+ komt. Dan hebben we het over Marvel’s Behind the Mask, een documentaire van Michael Jacobs. De documentaire verkent de kracht van de identiteit achter ‘s wereld’s meest iconische superhelden.

Van Miles Morales, de jongen achter Spider-Man, tot Chris Evans: superhelden staan bekend om hun kostuum, hun geheime identiteit. Maar daar zit een persoon achter. Met de hulp van schrijvers, tekenaars en experts uit de tachtig jaar aan Marvel-legacy duikt Jacobs in de individuen achter de grote superhelden. Van Captain Marvel en Luke Cage tot de X-Men.

Geheime identiteit

“Vanaf het allereerste begin van comics zijn geheime identiteiten een integraal onderdeel geweest van zowel superhelden als schurken die een ‘normaal’ leven leiden. Maar het zijn de personages achter die maskers die resoneren bij generaties fans.

Sinds de vroege jaren zestig hebben Marvels schrijvers en tekenaars het idee van identiteiten gebruikt om het zich ontwikkelende concept van gelijke rechten te belichten en onderzoeken. Deze legendarische Marvel-creaties en -verhalen hebben niet alleen de wereld buiten ons raam weerspiegeld – ze zijn een weerspiegeling geworden van onze eigen identiteit en wie we werkelijk zijn.”

12 februari op Disney+

Klinkt interessant, al is het op het moment van schrijven onduidelijk hoe de documentaire precies in dit onderwerp gaat duiken. Er is namelijk nog geen trailer beschikbaar. Op 12 februari gaan we ontdekken wat de documentairemaker ons wil gaan vertellen. Vanaf dan is Marvel’s Behind the Mask namelijk op Disney+ te streamen.

Wij juichen deze ontwikkeling in ieder geval toe. Daarmee bedoel ik: meer documentaires en andere non-fictie-content rondom Marvel en Star Wars is altijd welkom. Juist voor de fans is het een dikke plus van Disney+ dat je er zoveel extraatjes rondom je favoriete franchises kunt vinden. In tegenstelling tot Netflix kun je bijvoorbeeld op Disney+ bij elke film en serie onder het tabje ‘Extra’s’ allerlei bonusmateriaal vinden. Het aanbod wisselt, maar regelmatig staan er pareltjes tussen.

Marvel 616

Op naar 12 februari dus! In de tussentijd alvast trek in een Marvel-documentaire? Check dan de collectie Marvel 616 op Disney+, een verzameling uiteenlopende (mini)documentaires over de wondere werelden die Marvel Comics heeft geïntroduceerd. Vooral de aflevering over een totaal geflopt superhelden-team dat uit dieren bestaat is hilarisch. Of de bijzondere geschiedenis van de Japanse Spider-Man:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.