Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's 2 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze 6 automerken hebben volgens onderzoek de meeste problemen

Ieder jaar doet het hoog aangeschreven J.D. Power onderzoek naar de kwaliteit van auto’s. Ook in 2020 hebben ze weer 31 merken onder de loep genomen. De uitkomst van dit onderzoek verscheen onlangs. Deze zes merken kwamen niet al te best naar voren, en daar zitten ook een aantal onverwachte namen tussen

J.D. Power kijkt voor dit onderzoek naar het aantal problemen binnen de eerste 90 dagen. Deze problemen zijn zeer uiteenlopend. Van piepende deuren en rammelende onderdelen tot de lak die loslaat en falende infotainmentsystemen. Van alles wat niet naar behoren werkt of stuk gaat wordt een melding gemaakt. Deze worden allemaal opgeteld om vervolgens het gemiddelde aantal problemen per 100 auto’s te berekenen.

Premium merken vallen door de mand

Hier rolt vervolgens een lijst uit die vooral aan de onderkant heel interessant is. Onderaan de 2020 ranking van J.D. Power hangen namelijk een aantal grote namen. Premium merken die juist een hele goede naam hebben en geassocieerd worden met hoge kwaliteit. Dat blijkt dus vies tegen te vallen.

De 6 automerken met de meeste problemen

Tussen haakjes staat het aantal problemen per 100 auto’s

  1. Tesla (250)
  2. Land Rover (228)
  3. Audi (225)
  4. Volvo (210)
  5. Mercedes-Benz (202)
  6. Jaguar (190)

Dat Tesla bovenaan staat in deze flop 6 komt niet helemaal als een verrassing. Hoewel er op de elektrotechniek weinig valt aan te merken, geldt dat helaas niet voor de rest van de auto. Volgens J.D. Power zijn de fabrieken van Tesla niet van de allerhoogste kwaliteit en dat zie je terug in het eindproduct. Benieuwd wat er allemaal niet deugt aan de auto’s van Tesla? Klik dan hier.

Het ene probleem is de ander niet

De andere merken in dit lijstje zijn een stuk verrassender. Vooral Audi, Volvo en Mercedes-Benz zijn premium merken die een goede naam hebben. Toch worden er in de eerste 90 dagen veel problemen gevonden. Aanzienlijk meer dan bij concurrent BMW. Bij bolides van de fabrikant uit Beieren worden per 100 auto’s 176 problemen gemeld. Een stuk minder dan bij Audi, Mercedes en Volvo, maar ook BMW valt enigszins tegen. Van de de 31 merken die getest zijn, ligt het gemiddelde namelijk op 166 problemen per 100 auto’s. Daar zit dus ook BMW boven.

Een belangrijke kanttekening is wel dat er alleen wordt gekeken naar het aantal en niet de ernst van de problemen. Een navigatiesysteem dat vastloopt telt net zo zwaar als een achterklep die niet meer wil sluiten. Het eerste is even vervelend, maar kan waarschijnlijk met een reboot opgelost worden. Een probleem met de deur kost waarschijnlijk wat meer tijd en moeite om op te lossen.

Er is ook lof voor Audi en Jaguar

Daarnaast zijn er ook grote verschillen binnen de merken zelf. Ondanks dat Audi in de totaallijst niet best voor de dag komt, staan ze met de A3 wel bovenaan in categorie ‘Small Premium Car’. Hetzelfde geldt voor Jaguar. Over alle modellen gezien staan ze in de achterhoede, maar hun E-Pace scoort het beste in de ‘Small Premium SUV’ categorie.

Lees ook: Vier unieke stationwagens waarvan iedere vader droomt

J.D. Power

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.