Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 6 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat als je arbeidsongeschikt raakt? Dit zijn de financiële mogelijkheden

Arbeidsongeschiktheid lijkt een ver-van-je-bed-show, maar wist je dat het een op de vier ondernemers overkomt? Dan kun je als ondernemer maar beter voor een financieel vangnet zorgen.

Het zal je maar gebeuren: dat je tijdelijk of blijvend niet kunt werken, bijvoorbeeld door ziekte of een sportongeval. Het kan iedereen overkomen, ook jou. Als je in loondienst bent, heb je recht op inkomen van je werkgever en – bij langdurige arbeidsongeschiktheid – op een uitkering van de overheid. Maar wat zijn je mogelijkheden als je ondernemer of zzp’er bent en arbeidsongeschikt raakt?

Als zzp’er bouw je niet automatisch een financiële buffer op voor noodgevallen, dat moet je zelf regelen. Als je voor zekerheid wil gaan, is het verstandig om je opties te bekijken. Er zijn verschillende mogelijkheden met verschillende voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

1. Spaargeld

Het is altijd een goed idee om maandelijks geld opzij te zetten. Als je een financiële buffer opbouwt, heb je altijd geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. “In het geval van arbeidsongeschiktheid is het echter aan te raden om daarnaast nog iets anders te regelen”, vertelt Aart van Wolfswinkel, propositiemanager AOV van Interpolis. “Als je langdurig niet kunt werken, is dat spaarpotje zo leeg. Het beste is om voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering te gaan.”

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Of je nu een korte of lange periode uit de running bent: als je voor een AOV gaat, ben je zeker van een inkomen tijdens je arbeidsongeschiktheid. Je bepaalt zelf de hoogte van de premie door keuzes die je maakt in je verzekering. Nog een plus: de premie van een AOV is fiscaal aftrekbaar, waardoor je wat geld kunt besparen.

3. Broodfonds

Een Broodfonds is een fonds dat opgericht is door en voor ondernemers. Je legt maandelijks geld in en als een van de ondernemers arbeidsongeschikt raakt, wordt er een bedrag uitgekeerd. Goed om rekening mee te houden: bij een Broodfonds wordt vaak alleen de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid uitgekeerd. Het is dus slim om dit alsnog te combineren met een AOV, dan is dat je vangnet op het moment dat je Broodfonds stopt.

4. Verzekering bij UWV

Deze is voor mensen die net uit loondienst komen of een uitkering hadden en ondernemer worden. Je kunt je binnen dertien weken bij het UWV aanmelden voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hier zitten een paar haken en ogen aan, dus informeer goed bij het UWV of je in aanmerking komt voor een AOV.

Voor de meeste ondernemers is een AOV dus het meest geschikt. Bij Interpolis kun je deze gemakkelijk zelf afsluiten óf met behulp van een adviseur van de Rabobank. Meer weten? Check de website van Interpolis voor meer informatie en ontdek wat er mogelijk is in jouw situatie.

In samenwerking met Interpolis

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.