Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Vergeet Obi-Wan Kenobi: Disney+ scoort met nieuwe zijde van Star Wars

Het is eindelijk zover! De eerste drie afleveringen van Andor zijn nu op Disney+ te streamen. Maar is de show ook het checken waard? De eerste reviews trekken een opvallende conclusie.

Niet schrikken, maar het is alweer drie maanden geleden dat de finale van Obi-Wan Kenobi uitkwam.

Star Wars: van slecht naar goed nieuws

Sindsdien hebben Star Wars-fans een flinke portie slecht nieuws moeten incasseren. Eerder deze week werd namelijk bekendgemaakt dat Disney de enige film die nog op de planning stond heeft geschrapt.

Dan hebben we het over de dogfight-film van Wonder Woman-regisseur Patty Jenkins. Het concept was juist zo tof: Top Gun, maar dan met X-Wings. Afijn, daar hoef je dus niet meer op te rekenen.

Waar het op filmvlak stil blijft, geeft Lucasfilm zo mogelijk op seriegebied flink gas bij. Kenobi hebben we nog maar net achter de rug, maar vanaf nu kun je beginnen aan alweer de volgende Star Wars-serie.

Disney+ dropt Andor

Andor is namelijk van start gegaan op Disney+! Vanaf vandaag zijn de eerste drie afleveringen te streamen van de show. Andor speelt zich vijf jaar voor Rogue One af, en is daarmee een prequel van een prequel. We volgen Cassian Andor (Diego Luna), die een grote rol speelde in de begindagen van de Rebel Alliance.

Reviews stromen binnen

Nu is de show dus uit. Is dat een reden tot feest? Zeker!

Onlangs verschenen al de eerste reacties op Twitter. Die waren opvallend positief, maar goed, dat geldt meestal voor dergelijke eerste takes van journalisten die nog met een embargo te maken hebben.

Nu de show uit is kunnen recensenten hun reviews het internet opslingeren. Eindelijk kunnen we de balans opmaken, en het resultaat daarvan stemt zeer vrolijk.

Grimmige HBO-show

Vrijwel elke recensie is zeer positief. Critici prijzen vooral hoe anders Andor is vergeleken met de vorige Star Wars-series. In plaats van een oneindige barrage aan terugverwijzingen en cameo’s krijgen we een grimmig verhaal voorgeschoteld dat zo uit de stal van HBO had kunnen komen, zo concludeert men.

Het komt continu terug dat Andor eindelijk afwijkt van Disney’s Star Wars-model.

En Rotten Tomatoes dan?

Beter nieuws kun je diehard fans van de franchise bijna niet geven. Voor een voorlopige Rotten Tomatoes-score is het nog net te vroeg, want daar zijn op het moment van schrijven nog maar twee officiële recensies te vinden.

Het is dus nog even een kwestie van geduld hebben tot de recensies daar zijn verwerkt, maar de voorlopige indruk is in ieder geval zeer positief. Wellicht heeft Rotten Tomatoes wel al een overzicht tegen de tijd dat je dit artikel leest. Check dan deze pagina.

Eerste reviews Andor op een rijtje

Hieronder vatten we de eerste reviews van de Disney+ Original voor je samen. Vel je liever zelf een oordeel? Dat kan gelukkig nu al meteen, want Andor is vanaf nu te streamen op Disney+.

Variety:

“Een enorm, enorm welkom afscheid van het typische ‘Star Wars-model’ van Disney+.”

Paste:

“Verbazingwekkend genoeg slaagt Gilroy erin om kijkers geïntrigeerd te houden door middel van twee gemakkelijk te bedenken, maar moeilijk uit te voeren methoden: het bouwen van ongelooflijke werelden en gelaagde personages.”

The Hollywood Reporter:

“Een Star Wars-oorsprongsverhaal dat niet voor het Baby Yoda-publiek is.”

Collider:

“Over de hele linie voelt Andor aan als een Star Wars-serie voor een volwassener publiek.”

Eerste reacties Star Wars Andor Disney+
Andor (Afbeelding: Disney)

Yahoo! Movies:

“Ondanks dat het zijn naam ontleent aan een enkel personage, is Andor een echt ensemblestuk, net zoals het beste Star Wars-materiaal.”

Heroic Hollywood:

“Verreweg het meest volwassen Star Wars-verhaal dat Lucasfilm ooit heeft gepresenteerd.”

Nerds and Beyond:

“Het ruige, gegronde verhaal dat Star Wars al tijden nodig heeft.”

Empire:

“Met scherpere randjes dan deze franchise gewend is, heeft een voorheen perifeer personage een van de meest intrigerende starts van een live-action Star Wars-project neergezet.”

Consequence:

“Deze serie bruist van dat potentieel, van moment tot moment. Hopelijk zal het zich uiteindelijk herinneren dat het, of je het nu leuk vindt of niet, ook een tv-show is.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.