Felix Decavel
Felix Decavel Kunst & Fotografie 23 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Chinese activist dist LEGO in Monet-replica met half miljoen blokjes

Conceptueel kunstenaar Ai Weiwei heeft opnieuw van zich laten horen. En de eerste solo-show van de Chinese activist in bijna acht jaar doet meteen stof opwaaien. Zijn herinterpretatie van een klassiek Monet-schilderij, gemaakt met ruim een half miljoen LEGO-blokjes, is dan ook een welgemikte sneer naar de Deense speelgoedfabriek.

Vergeet de grootste sets ooit die samen 3.000 euro kosten. Dit is LEGO voor gevorderden. En als het niet lukt om het kunstwerk van Ai Weiwei zelf in elkaar te steken, zal je er een veel groter fortuin voor moeten neertellen. Je kunt ook naar het Design Museum in Londen afzakken, waar Water Lilies #1 tentoon hangt vanaf 7 april tot 30 juli.

Het LEGO-kunstwerk van Ai Weiwei

Na kritiek op de Chinese regering in 2011 werd Ai Weiwei onterecht aangeklaagd voor belastingontduiking en kon hij het land niet langer uit. In 2015 volgde eindelijk gerechtigheid en kreeg hij dan toch zijn paspoort terug. Sindsdien is de kunstenaar een symbool voor het verzet tegen het Chinese staatsapparaat.

Voor zijn eerste expositie sinds de tentoonstelling in het FOAM in Amsterdam, greep Weiwei terug naar de incidenten die van hem een wereldberoemde activist hebben gemaakt. In hetzelfde jaar nadat hij opnieuw in het bezit was van zijn paspoort, wilde hij een kunstwerk maken uit LEGO-blokjes. Maar het Deense bedrijf weigerde om de kunstenaar het grote, benodigde aantal te leveren. Waarschijnlijk uit angst voor wraakacties van China. Het plan ging dus niet door.

‘Waterlelies’ van Claude Monet
Fans van over de hele wereld stuurden vervolgens massaal LEGO-blokjes naar Ai Weiwei als steun en protest. Het resultaat is een prachtige herinterpretatie van het klassieke schilderij ‘Waterlelies’ van Claude Monet, gemaakt uit diezelfde 650.000 opgestuurde LEGO-blokjes.

ai weiwei, kunstenaar, lego, monet
Ai Weiwei (Afbeelding: ANP)
ai weiwei, LEGO, nieuw kunstwerk, monet, design museum
(Afbeelding: Design Museum / Ela Bialkowska, OKNOstudio)

De deuropening die je rechts op het schilderij ziet, verwijst naar het gat in de grond waar Ai Weiwei opgroeide toen zijn vader, ook een politieke dissident, in de jaren 60 werd verbannen naar de rustieke Xinjiang-provincie.

Check de site van het Design Museum in Londen voor meer informatie over de expositie van Ai Weiwei.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.