Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 28 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

4 negatieve gevolgen van afvallen en wat je daar aan kunt doen

Afvallen heeft veel voordelen. Je ziet er niet alleen beter uit, maar een gezond gewicht is ook belangrijk voor je gezondheid. Is het je eindelijk gelukt om al die overtollige kilo’s kwijt te raken, dan voel je jezelf een stuk energieker en je straalt het ook uit. Kortom, je zit beter in je vel en het risico op enge ziektes als diabetes, depressie, slaapapneu, impotentie, rugpijn, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker is een flink stuk lager, maar er zijn ook nadelen.

Zo bestrijd je de gevolgen van het afvallen

Toch kan het afvallen ook een aantal vervelende bijwerkingen hebben. Dat kan zelfs zo dramatisch zijn dat het je verhindert om je uiteindelijke doel te bereiken. Door je goed voor te bereiden op mogelijke gevolgen van het succesvol afvallen kun je een aantal bijwerkingen tijd onderkennen. Tricia Leahey, hoogleraar psychiatrie aan de Brown University Warren Alpert Medical School legt uit welke vier gevaren er bestaan als je bijzonder veel gewicht kwijt raakt door het afvallen.

Neerslachtigheid door het afvallen

Je zou normaal gesproken blij zijn bij elke kilo die je verliest niet waar? Dus waarom voel je je zo ongelukkig? Gewichtstoename kan het risico op depressie daadwerkelijk vergroten, blijkt uit een onderzoek van University College London. Toch is de werkelijkheid net even iets weerbarstiger.

Onderzoekers observeerden bijna 2.000 volwassenen met overgewicht gedurende vier jaar. Opvallend genoeg hadden deelnemers die minstens vijf procent van hun oorspronkelijke lichaamsgewicht verloren, ruim 78 procent meer kans om in een depressie te raken. De verklaring is in principe logisch. “Vaak hebben we hoge verwachtingen van gewichtsverlies”, zegt Alexis Conason, psychiater en klinisch psycholoog in New York. “Wanneer we afvallen, maar merken dat we nog steeds worstelen met dezelfde problemen, kunnen we ons gefrustreerd of ontmoedigd voelen.” Door genoeg te slapen en gezond te eten kun je juist het risico op een depressie verminderen.

Vet weg = huid extra

Heb je jaren rondgelopen met overgewicht en ga je afvallen, besef dan wel dat je huid niet wegsmelt. Veel gewicht verliezen betekent over het algemeen dat je ook een flink stuk huid overhoudt als herinnering. “De huid strekt zich in de loop van de tijd uit om extra lichaamsmassa mogelijk te maken”, zegt Adonis Maiquez, directeur wellness en regeneratieve geneeskunde aan het Miami Institute for Age Management and Intervention.

Als het vet weg is, heeft je huid niet genoeg elasticiteit om de vrijgekomen ruimte op te vullen. Het gevolg zijn huidplooien en extra stukken huid die gaan hangen. De hoeveelheid losse huid, hangt af van je leeftijd, hoe snel je bent afgevallen en hoe vaak je in het verleden bent afgevallen en weer bent aangekomen. Wat is de oplossing? Fitness! De oefeningen in de sportschool zorgen ervoor dat je weer wat spiermassa opbouwt waardoor de huid er strakker uit gaat zien.

Afvallen en de problemen

Afvallen lukt beter met je partner

Door samen te werken met je partner om af te vallen, vergroot je de kans op succes. Heb je een onwillige partner, dan kan de relatie eronder lijden, volgens een recent onderzoek. Wetenschappers hebben dit onderzocht door verschillende stellen te vragen naar hun ervaringen. De eenzijdige verandering van levensstijl leidde vaak tot argumenten en verhitte discussies, aldus een van de auteurs, Lynsey Kluever Romo. Wil je partner dus niet meedoen met het afvallen, zorg er dan voor dat hij of zij zich niet verwaarloosd voelt.

De beste manier om de ideale situatie te realiseren is door een stukje communicatie. Leg uit waarom je wilt afvallen en waarom zijn of haar steun daarbij onontbeerlijk is. Als je motieven begrijpelijk zijn, zal je partner eerder geneigd zijn om je te ondersteunen, zegt Conason. Ga die gewenste betrokkenheid niet overdrijven, als je partner niet mee wil gaan naar de sportschool heeft het weinig zin om hem of haar te dwingen.

Buikpijn door galstenen

Sommige mensen die snel afvallen ontwikkelen galstenen, harde knobbeltjes die zich vormen in je galblaas. Als je namelijk minder vet gebruikt in je voeding, trekt je galblaas niet zo vaak samen. Hierdoor ontstaat er een concentratie van gal in het orgaan. Dit kan leiden tot de vorming van steentjes, de zogenaamde galstenen.

De oplossing: zorg voor meer vet in je voeding, maar wees waakzaam dat het niet teveel wordt. Vet wordt vaak gezien als een dieet-demoon, maar studies tonen aan dat het vet niet zorgt voor een toename van de buikomtrek. Een te grote hoeveelheid calorieën is daar verantwoordelijk voor.

Menshealth

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.