Redactie
Redactie Human Interest 28 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Bizar! De DeepNude-app kan van elke foto een naaktfoto maken

Als je een naaktfoto maakt van jezelf weet je dat je risico neemt. De foto’s kunnen in verkeerde handen vallen en gebruikt worden om je te bedreigen of af te persen. Het advies is dan ook om je kleding aan te houden, want dan is er niks aan de hand. Toch? Nou, dat is nu dus ook niet meer zo. Er is namelijk een app genaamd DeepNude die van iedere doodgewone foto een naaktfoto kan maken.

Photoshop experts konden dit al, maar door deze app is het een stuk gemakkelijker geworden. Met behulp van de DeepNude-app hoef je nu alleen nog maar een foto van een vrouw te uploaden en kunstmatige intelligentie doet de rest. We hebben het bewust over een foto van een vrouw, want de app werkt niet op mannen. Het eindresultaat is bijna niet van echt te onderscheiden en dat is een kwalijke zaak.

Maak van iedere foto een naaktfoto

Dit maakt het mogelijk om foto’s van social media te halen en deze vervolgens door middel van deepfake-technologie uit te kleden. Deze naaktfoto’s kunnen vervolgens gebruikt worden om iemand te intimideren, bedreigen of af te persen. Zelfs als je dus altijd netjes je kleren aanhoudt, loop je nu dus een risico.

DeepNude naaktfoto's app

Logischerwijze zorgt de DeepNude-app voor veel kritiek. Anti-wraakporno organisaties zijn woedend en hoogleraar noemt de app een invasie op de seksuele privacy. De anonieme maker kon dan ook niet anders dan DeepNude weer offline halen, maar hij wil zichzelf wel verdedigen.

Make van DeepNude verdedigt zichzelf

In zijn statement laat hij weten dat hij geen viespeuk is, maar gewoon op zoek is naar een manier om geld te verdienen aan dit algoritme. Hij noemt zichzelf een tech-enthousiasteling. Het gaat hem om de techniek en niet om wat er mee gedaan wordt. Dit was simpelweg de gemakkelijkste manier om er wat aan te verdienen.

De DeepNude-app was gratis te downloaden, maar dan waren de foto’s die eruit kwamen wel voorzien van een groot watermerk. Voor 99 dollar kon je een versie van de app kopen die dit niet had. Het ging volgens de maker dus alleen maar om geld en niet om vrouwen te beschadigen. Zo zou hij ook een versie hebben van de app die op mannen werkt.

De gevaren van Deepfake

Deepfake is een zeer interessante techniek, maar ook een gevaarlijke techniek. Je hebt de middelen om mensen flink te beschadigen en pijn te doen. Door apps als deze wordt Deepfake voor iedereen beschikbaar met alle gevolgen van dien.

Onlangs werd actrice Bella Thorne nog bedreigd door een hacker die haar naaktfoto’s had gestolen. Hoe ze de hacker terug wist te pakken, lees je hier.

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.