Martin de Coninck
Martin de Coninck Gezondheid 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

5 gezondheidsvoordelen van koffie bij het ideale aantal kopjes per dag

Is koffie gezond? Voor veel mensen is een bakkie pleur pure noodzaak om ’s ochtends een beetje op gang te komen. Anderen drinken zonder moeite dagelijks tien bakken van ’t zwarte prutje. Zou toch jammer zijn als koffie ongezond blijkt te zijn.

Dat is het gelukkig niet, al is er wel een maximum aantal kopjes per dag. Volgens diverse studies, waaronder die van de European Society of Cardiology, levert maximaal kopjes koffie per dag louter gezondheidsvoordelen op.

Belangrijke vraag voor Nederlanders: is koffie gezond?

Nederlanders drinken graag koffie. Uit cijfers van Statista blijkt dat Nederland op nummer 1 staat op de lijst van totale koffieconsumptie per persoon per jaar. Dat is toch een bijzondere prestatie. Bonus: de gezondheidsvoordelen die daarbij komen kijken.

Een tot drie kopjes koffie per dag zou de meeste gezondheidsvoordelen opleveren. Wat mag jou lichaam dan verwachten van het zwarte goud?

1. Verlaagd risico op hart- en vaatziekten en een beroerte

Vergeleken met niet-koffiedrinkers wordt matige koffieconsumptie geassocieerd met 17% minder kans op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten en 21% minder kans op overlijden door beroerte.

2. Extra vet verbranden

Een bak koffie bevat natuurlijk cafeïne. Deze stof vinden we terug in vrijwel alle vetverbranding supplementen. Het is dan ook geen verrassing dat cafeïne extra vetverbranding stimuleert.

3. Cafeïne kan je energieniveau verbeteren

De stimulerende stof cafeïne blokkeert een remmende neurotransmitter in de hersenen, genaamd adenosine. Hierdoor neemt de hoeveelheid van een aantal andere neurotransmitters toe, zoals noradrenaline en dopamine. Dit heeft een stimulerend effect, waardoor jouw energieniveau, humeur en hersenfunctie verbeteren.

4. Koffie bevat vitamines

Een kop koffie bevat:

  • Riboflavine (vitamine B2) – 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Pantotheenzuur (vitamine B5): 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Magnesium en niacine (vitamine B3) 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

5. Verminderd risico op diabetes type 2

Diabetes type 2 is een enorm gezondheidsprobleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft. Het drinken van koffie, hoewel niet helemaal duidelijk waarom, zou de kans op diabetes type 2 behoorlijk verkleinen. Volgens een Chinese en Singaporese gezondheidsstudie zouden koffiedrinkers 23% tot 50% minder kans lopen op de ziekte.

Conclusie: we durven te stellen dat koffie gezond is. Een nadeel: check ook ook wat het effect op je tanden is van 1 tot 3 kopjes per dag.

Iedere morgen een glaasje verse jus, hoe gezond is dat nou écht?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.