Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Nyck de Vries breekt record: verder op één laadbeurt dan ooit

Een conceptauto van Mercedes-Benz heeft 1.202 kilometer op één laadbeurt gereden. Daarmee heeft de elektrische auto zijn eigen record gebroken. Nog nooit reed een EV zo ver op de normale weg zonder op te laden. De laatste kilometers werden gereden door de Nederlandse Formule E-coureur Nyck de Vries.

Het gaat om de Mercedes-Benz Vision EQXX, een conceptauto die in januari is onthuld.

Mercedes-Benz Vision EQXX breekt record

De elektrische auto werd gepresenteerd met een actieradius van 998 kilometer. Maar je weet vast dat fabrikanten altijd erg hoog inzetten en de uiteindelijke range vaak minder is. Bij de Mercedes-Benz Vision EQXX is het tegendeel waar.

nyck de vries, mercedes benz VISION EQXX, elektrische auto, actieradius, één laadbeurt, stuttgart, silverstone
Nyck de Vries in de VISION EQXX (Afbeelding: Mercedes)

In april ging de conceptauto al over de beloofde actieradius heen. Destijds reed de Mercedes-Benz Vision EQXX 1.007 kilometer op één laadbeurt, toen nog zonder Nyck de Vries achter het stuur. Ook dat was een wereldrecord op de normale weg.

Extreme actieradius: verder dan ooit op één laadbeurt

Nu is daar nog eens een kleine 200 kilometer aan toegevoegd. De elektrische auto van Mercedes reed van Stuttgart naar Silverstone, een zomertripje op één laadbeurt. In totaal reed de Vision EQXX volgens dit persbericht 1.202 kilometer zonder dat er een laadpaal aan te pas kwam.

Nyck de Vries

De route eindigde op het circuit van Silverstone, waar Nyck de Vries de laatste rondjes mocht rijden. Dat deed hij met de topsnelheid 140 kilometer per uur, waarmee hij elf rondjes wist te voltooien.

“De Mercedes-Benz Vision EQXX was een waar genot om in te rijden. Ik weet waartoe dit team in staat is, en het was een hele eer om met zo’n geweldige auto op zo’n historisch circuit te rijden”, aldus Nyck de Vries. “Ik kan je vertellen dat het interieur absoluut geweldig is. Luxer dan de cockpit van een Formule E-auto.”

Gemiddeld reed de elektrische auto 83 kilometer per uur. De energieconsumptie was 8.3 kWh/100 km.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.