Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Nike-laarzen van Batman (echt waar) voor fortuin verkocht

De Batman-laarzen, gedragen in de film van Tim Burton met Michael Keaton als titelpersonage, heeft tijdens een veiling meer dan 20.000 euro opgebracht. Het schoeisel is ooit gemaakt door Nike.

Michael Keaton speelde misschien wel een van de beste Batmans ooit in Tim Burtons Batman uit 1989. En ‘zijn’ laarzen zijn onder de hamer gegaan. Die leverden een flink bedrag op.

Nike Air Trainer 3s voor Batman

De laarzen zijn met de hand gemaakt door Nike. Ze zijn gebaseerd op de Nike Air Trainer 3s. Hoe je ziet dat het Nikes zijn? De laarzen hebben nog daadwerkelijk het Nike Air-label op de hak. Was ons nog niet opgevallen tijdens het kijken van de film.

Batman Nike
Ook Batman wil comfortabel lopen. (Afbeelding: Prop Store Auction/Warner Bros.)

Daarnaast staat het klassieke logo ook op de onderkant van de laars. Ook is het te vinden op de ‘fastening strip’ bovenop de laars. Gewoon klittenband zoals de originele Trainers, maar dat mag de pret niet drukken.

Batman Nike
Duidelijk herkenbaar als je weet dat het logo er is. (Afbeelding: Prop Store Auction/Warner Bros.)

Handgemaakte laarzen

Het moge duidelijk zijn dat deze laarzen niet te vinden zijn in schoenenwinkels. In tegenstelling tot de schoenen van Michael J. Fox in Back to the Future (Nike MAG) zijn deze laarzen enkel aan te schaffen via dit soort veilingen.

De laars is namelijk een uniek ontwerp, handgemaakt door Nike. Ze zijn hoger dan welke schoen dan ook van het bedrijf. De set is gemaakt van leer en heeft een beschermde bovenkant. Oncomfortabel zijn die beschermplaten niet; ze zijn soepel en puur voor de esthetiek.

Nike Batman
Onhandige basketbaallaars. (Afbeelding: Prop Store Auction/ Warner Bros.)

Hoewel de Batman-laarzen natuurlijk wel wat schade hebben (ze zijn natuurlijk gebruikt tijdens productie), heeft veilinghuis Prop Store Auction wel zijn best gedaan om de waarde te verbeteren. De Batman Boots van Nike zijn wat verkreukeld, er is wat verkleuring sinds 1985 en de zolen zijn ietwat verscheurd.

Koop je eigen echte filmprops

Het moge duidelijk zijn dat Prop Store Auction niet goedkoop is. Maar als je echt hardcore fan bent met een zakje geld, kan je er helemaal los. Het veilinghuis biedt bijvoorbeeld ook filmprops van onder andere Back to the Future, Wonder Woman, Gremlins en Terminator.

Je bent dus helaas wel te laat om de Nike Airs van Batman aan te schaffen. Zonde, want hoe vet zou het zijn om even een potje basketbal te spelen in die gitzwarte laarzen. Óf, je maakt ze zelf!

Er bestaat nog een kans dat ze opnieuw worden gemaakt, aangezien Michael Keaton wederom Batman/Bruce Wayne gaat spelen in de nieuwe The Flash-film.

Wil je dan toch ‘gewone’ sneakers kopen uit films en series, dan hebben we hier wat tips.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.