Stijn Kuster
Stijn Kuster Human Interest 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze whiskey is gemaakt van krabben die een plaag vormden

Whisky en krabben. Het klinkt in eerste instantie niet als een erg goede combinatie. Toch koos destilleerderij Tamworth ervoor om de groene krab met zijn bourbon te combineren. Crab Trapper heet het goedje.

Hoewel het drankje niet meer geschikt is voor vegetariërs, hoef je je als drinken niet schuldig te voelen. De krabben die gebruikt zijn voor de drank moesten hoe dan ook gevangen worden. Van de Europese groene krab zijn er simpelweg te veel en ze richten grote schade aan bij de kust van het Amerikaans New England.

Duizenden krabben voor het maken van de whiskey

De krab is eetbaar en je kunt er dus zelfs een whiskey van maken. Voor het drankje Crab Trapper werden duizenden krabben gekookt tot bouillon en vermengd met de bourbon en zeevruchtenkruiden. Volgens de distilleerderij is de krab licht aanwezig in de neus, maar is er geen overheersende schaaldierensmaak.

Het groene krabprobleem in Amerika

Met de speciale whiskey van krabben wil de distilleerderij, in samenwerking met een organisatie die zich inzet voor visserij van de groene krab, aandacht vragen voor het krabprobleem dat zich de laatste jaren steeds verder ontwikkelt.

Whisky, krab, krabbenwhisky
(Afbeelding: Art In The Age)

De populatie van de groene krab in Amerika kan zo enorm groeien, doordat er weinig op gevist wordt. Dit is omdat de krab vrij klein is en je het dier eigenlijk alleen goed kan gebruiken als aas of om bouillon mee te maken. Vooralsnog kost het vangen en verwerken meer dan het oplevert, daarom vangen vissers liever de blauwe krab.

Investeren in whisky of wijn: wat is een betere belegging?

De whiskey gemaakt met krabben is dus een ludieke manier om de invasie van de groene krab te stoppen, en niet geheel zonder succes. Op verschillende websites is de limited edition al uitverkocht. De overige sites leveren alleen in Amerika.

Crab Trapper moeilijk leverbaar in Nederland

De prijs op de Amerikaanse sites is 65 dollar. Wil de whiskey graag naar Nederland hebben, dan kan dit wellicht via een zogeheten ‘doorstuurservice’. Direct de 200 milliliter fles naar Nederland laten bezorgen, is vooralsnog onmogelijk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.