Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-Benz doorbreekt bizarre grens en zet Tesla op achterstand

De beperkte range is voor veel mensen een reden om niet over te stappen op een elektrische auto. Die reden kan dankzij de Mercedes-Benz Vision EQXX echter de deur uit. Volgens de Duitse automaker is dit hun meest efficiënte auto ooit. Het resultaat daarvan is een range van 1.000 kilometer. Gaat Tesla op achterstand gezet worden?

Het antwoord op die vraag is ‘ja’, maar er zijn wel een paar kanttekeningen. Zo moeten we Mercedes voorlopig op haar blauwe ogen geloven. De range van 1.000 kilometer is namelijk niet gemeten door een onafhankelijke partij, maar is het geschatte bereik volgens Mercedes zelf. Deze cijfers zijn op basis van ‘een simulatie van realistische verkeersomstandigheden.’

Mercedes troeft Tesla af met bizarre range

Als we er vanuit gaan dat deze cijfers kloppen, dan is dit met afstand de zuinigste elektrische auto van dit moment. Volgens Mercedes halen ze deze indrukwekkende range namelijk uit een accu met een capaciteit van bijna 100 kWh. Dit betekent dat de EQXX tien kilometer kan rijden per kWh. Op dit moment komen de meest efficiënte elektrische auto’s van dit moment niet verder dan ongeveer 6,5 km/kWh.

De kracht van de Mercedes-Benz Vision EQXX zit dus niet alleen in de capaciteit van de de accu, maar ook in het verbruik. Mercedes claimt zelf dan ook dat de prestatie vooral te danken is aan de focus op efficiënte. Zo is de de accu in de EQXX 50% kleiner en 30% minder zwaar dan die van de huidige Mercedes EQS. Hierdoor is er meer ruimte en kan het totale gewicht verminderd worden. Zo weegt de EQXX ‘slechts’ 1750 kilo.

In één lading naar je wintersportbestemming

De Mercedes EQXX is gemaakt in nauwe samenwerking met de Mercedes-AMG Formule 1- en Formule E-afdelingen om te laten zien wat er mogelijk is. Mercedes heeft alles uit de kast gehaald om hun beste elektrische auto te maken. Zo zitten er zelfs zonnecellen op het dak om nog eens 25 kilometer toe te voegen aan de actieradius. Alles om door die magische 1.000 kilometer grens te gaan.

Zuinig en groen: dit zijn de 11 elektrische auto’s met het laagste verbruik

Helaas moeten we eindigen met de boodschap dat de Vision EQXX een conceptauto is. Er zijn dus geen plannen om deze auto daadwerkelijk op de markt te brengen. Wat we wel kunnen verwachten, is dat veel van de technieken uit de EQXX in andere auto’s gebruikt gaan worden. Er is dus best een kans dat er binnen een aantal jaar een elektrische auto is waarmee je in één lading naar je wintersportbestemming kunt rijden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.