Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Nachtwacht van Rembrandt in 717 gigapixels: grootste foto ooit

Het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt is nu gedetailleerder dan ooit te bekijken. Het Rijksmuseum heeft een foto van 717 gigapixels gedeeld op de website. Dat zijn inderdaad 717 miljard pixels.

Officieel heet het wereldberoemde schilderij van Rembrandt overigens De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Tikkie overdreven om het meesterwerk altijd zo te noemen, dus wordt het in de volksmond De Nachtwacht genoemd. En net als in de naam schuilen er ook in het schilderij zelf meer details dan je dacht.

De Nachtwacht van Rembrandt in 717 gigapixels

De nieuwe foto van De Nachtwacht is samengesteld uit 8.439 losse foto’s, stuk voor stuk 5,5 centimeter bij 4,1 centimeter groot. Deze zijn uiteindelijk door kunstmatige intelligentie samengevoegd tot de meest gedetailleerde Rembrandt ooit.

nachtwacht, rembrandt, 717 gigapixels, meest gedetailleerde foto ooit, rijksmuseum
De Nachtwacht (Afbeelding: Rijksmuseum)

“Het is de grootste en meest gedetailleerde foto ooit van een kunstwerk. De Nachtwacht van Rembrandt is nu 717 gigapixels, oftewel 717.000.000.000 pixels, groot”, is te lezen op de website van Het Rijksmuseum. Om je een beeld te geven: de afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter). Eén pixel is kleiner is dan een menselijke rode bloedcel. Aardig verfijnd meesterwerk, dus.

Grootste en meest gedetailleerde foto ooit

De 8.439 individuele foto’s van 5,5 centimeter bij 4,1 centimeter zijn gemaakt met een 100-megapixel Hasselblad H6D 400 MS-camera. Kunstmatige intelligentie deed de rest. Het resultaat is een bestand van 5,6 terabyte.

rembrandt, de nachtwacht, 717 gigapixels, rijksmuseum
Inzoomen tot de diepste details (Afbeelding: Rijksmuseum)

Naast de grootste en meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht, heeft Het Rijksmuseum ook een foto van het meesterwerk gedeeld zoals Rembrandt het ooit bedoeld heeft. Tevens met kunstmatige intelligentie heeft een speciaal onderzoeksteam de missende stukken weten te herscheppen. Bekijk het resultaat hier.

Ook leuk: de extreem grote 360-foto van de Chinese stad Wuhan. Aanvankelijk zie je de skyline, maar je kunt inzoomen tot op de gezichten van mensen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.