Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

1899: nieuwe Netflix Original van makers Dark wordt baanbrekend

Dark was een game-changer voor Netflix. De Duitse productie zorgde er samen met het Spaanse La Casa de Papel voor dat het bedrijf echt de potentie van internationale producties ontdekte.

Sindsdien is er een hoop veranderd. Netflix heeft internationale productiehubs ingezet en investeert veel meer in lokale content, in plaats van enkel afhankelijk te zijn van Amerikaanse Originals. Het idee dat abonnees geen ondertiteling slikken is anno 2021 achterhaald.

1899: nieuw project van makers Dark

Dat komt goed uit, want bijvoorbeeld de Europese Unie eist binnenkort dat een bepaald percentage van content lokaal geproduceerd is. Europa overspoelen met Amerikaanse producties voldoet dus niet meer.

Terug naar Dark. De zonder al te veel bombarie gelanceerde serie groeide uit tot een wereldhit, en heeft sindsdien drie seizoenen gekregen. Nu zijn de makers, Jantje Friese en Baran bo Odar, klaar voor een nieuw project. Een serie die gelukkig ook gewoon naar Netflix komt.

Dan hebben we het over de dramaserie 1899. De historische serie speelt zich af op een migrantenboot die in 1899 van Europa naar de Verenigde Staten vaart. Tijdens de reis komt de boot een ander migrantenschip dat op zee drijft tegen, en verandert hun reis al snel in een nachtmerrie.

Raars, wilds en geks

Friese en Olar willen verder niets kwijt over het plot, maar stellen fans van Dark wel gerust. “Wetende dat we Dark hebben gedaan, kan iedereen er zeker van zijn dat dit iets raars, wilds en geks gaat worden,” aldus het creatieve duo tegenover Deadline.

Verwacht echter geen tijdreis-chaos. Het Duitse team benadrukte in het verleden al meermaals dat ze niet hetzelfde trucje willen blijven herhalen. Fans van het mysterie- en puzzel-element van Dark kunnen in ieder geval naar 1899 uitkijken: “Alle passagiers op het schip reizen met geheimen die ze willen verbergen. Het is weer als een puzzel opgebouwd.”

Internationale en meertalige cast

Hopelijk pakt 1899 net zo sterk uit als Dark. Aan de cast zal het in ieder geval niet liggen. Die bestaat onder andere uit Emily Beecham (Cruella), Aneurin Barnard (The Goldfinch), Miguel Bernardeau (Elite), Anton Lesser (Game of Thrones) en Maciej Musial (The Witcher).

Namen uit allerlei landen, wat je ook terug gaat zien in de Netflix Oirginal. De serie wordt namelijk meertalig: “Trouw zijn aan de culturen en de talen was erg belangrijk, we wilden nooit karakters uit verschillende landen hebben, maar dat iedereen toch Engels spreekt. We wilden dit hart van Europa verkennen, waar iedereen ergens anders vandaan komt en een andere taal spreekt, en taal bepaalt zo veel van je cultuur en gedrag. ”

1899: nieuwe Netflix Original van makers Dark wordt nog ambitieuzer
De cast van 1899 (Afbeelding: Netflix)

Netflix gaat The Mandalorian achterna

De show wordt op dit moment gefilmd op een virtuele set in Duitsland, vergelijkbaar met de insteek van The Mandalorian. Door de pandemie was continu door heel Europa reizen met de hele cast geen optie. In plaats daarvan is men op pad gegaan om achtergrondmateriaal te schieten, dat vervolgens op schermen achter de cast wordt getoond. Precies: net zoals bij The Mandalorian. Sterker nog, ze bouwen er de grootste virtuele set van Europa voor.

Wanneer 1899 precies uit gaat komen, is nog niet bekend. Fans worden voorlopig zoetgehouden met de onderstaande teaser.

Nu op Netflix: Rotten Tomatoes’ nieuwe beste film aller tijden

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.