Jana Witteman
Jana Witteman Eten & Drinken 9 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Zoveel geld kost koffie jou per jaar als gemiddelde Nederlander

Een gemiddelde Nederlander laat geen dag voorbij gaan zonder te hebben geproefd van het zwarte goud: koffie. En het ene bakkie is het andere niet. Zo zijn er mensen die tot tranen geroerd zijn bij een kop koffie van 920 euro. Maar wat kost jouw koffieverslaving per jaar?

Misschien wil je er niet aan denken als je iedere ochtend naar het koffieapparaat rolt en dankbaar je kopje vult. Maar die dagelijkse behoefte heeft natuurlijk ook een prijskaartje. En op jaarbasis is dat een behoorlijk bedrag. Vooral in Nederland, want we staan hoog in de ranglijsten als het gaat om onze koffieconsumptie en we leven niet in het goedkoopste land op aarde.

Zoveel bakken drinken we

Hoewel het niet meer is wat het geweest is, zijn we in Nederland nog altijd behoorlijke koffieleuten. Met een gemiddelde van 2,4 koppen koffie per dag waren we wereldwijd koploper. Waar de Engelsen worden geassocieerd met tea time is het hier meermaals per dag koffietijd.

De koppositie hebben we inmiddels ingeleverd, maar nog steeds zijn we in Nederland goed voor 1,84 koppen koffie per dag. De Finnen en Noren zijn ons intussen voorbij gestreefd. Finland domineert de ranglijst met een koffieconsumptie van 2,64 koppen per etmaal. De Noren drinken nét iets minder dan twee koppen in 24 uur: zij zijn goed voor 1,98 koppen.

De prijs van koffie in Nederland

Maar al die warme drank heeft natuurlijk een prijskaartje. En die prijskaartjes zijn per koffiedrinker net weer even anders. Drink jij het liefst filterkoffie? Dan ben je het goedkoopst uit. Voor 0,09 euro drink jij je koffie. Kies je voor koffiebonen, dan kies je ook een voordelige optie. Namelijk zo’n 0,11 euro per bak. Met cups in huis ben je het duurst uit: variërend van 0,33 euro tot zo’n 0,60 euro per cup. Gemiddeld kom je voor koffiecups per kopje uit op een prijs van zo’n 44 cent. Dan is er ook nog een middenweg voor de Senseo-liefhebber. Met koffiepads ben je gemiddeld 0,15 euro kwijt per kop.

Ben jij een gemiddelde koffiedrinker en consumeer je 1,84 koppen per dag? Dan consumeer je jaarlijks zo’n 670 koppen koffie. Ben jij een meer gematigd koffiegebruiker en drink je één kop per dag? Dan drink je er zo’n 365 per jaar. Ben jij een groot koffieliefhebber en gaan er bij jou wel 4 koppen doorheen? Dan kom je per jaar op zo’n 1.460 koppen koffie uit. Benieuwd wat dat kost? Scrol dan door onderstaande tabel.

De prijs van koffie Bij gemiddeld verbruik Kleinverbruik Grootverbruik
Filterkoffie (0,09 euro) 60,30 euro 32,85 euro 131,40 euro
Bonenkoffie (0,11 euro) 73,70 euro 40,15 euro 160,60 euro
Koffiepads (0,15 euro) 100,50 euro 54,75 euro 219 euro
Koffiecups (0,44 euro) 294,90 euro 160,60 euro 642 euro

Het luxepaardje onder ons koopt dan ook nog koffie onderweg. Lees wat het je kan opleveren als je daarmee stopt en het geld dat je overhoudt vervolgens belegt in ‘s werelds bekendste koffiemerk.

Koffie voor het sporten: cafeïne blijkt een ideale pre-workout

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.