Felix Decavel
Felix Decavel Netflix 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix onthult irritante restrictie tegen account-delers

Liefde is… Het delen van je wachtwoord op Netflix. Helaas zullen we voor Valentijn binnenkort andere cadeau’s uit de mouw moeten schudden. Want ook al is de exacte ingangsdatum nog niet bekend, zal de streamingdienst in 2023 account-delers zonder pardon van het platform gooien. Maar hoe is Netflix dat van plan?

Netflix is begonnen met de implementatie van een nieuwe bedrijfsstrategie. Gelukkig zijn we in de Lage Landen vooralsnog buiten schot gebleven. In Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld krijgen kijkers al een tijdje de mogelijkheid een iets goedkoper advertentie-abonnement af te sluiten. Er wordt zelfs al gewag gemaakt van een ‘gratis’ abonnement. Maar niet alvorens die vervelende wachtwoord-delers eerst zelf een eigen account afsluiten. Toch, Netflix?

Welke stokken houdt de streamgigant eigenlijk achter de deur om ervoor te zorgen dat je het account van je vriend(in) niet langer in zal kunnen?

Zo pakt Netflix account-delers aan

In een poging om account-delers aan te pakken, zullen alle gebruikers voortaan een primair wifi-netwerk moeten selecteren voor hun Netflix-account. Daarenboven zal je er ook regelmatig content mee moeten streamen. Anders wordt het apparaat geblokkeerd.

Abonnees zullen de primaire locatie moeten definiëren via hun tv. Echter moeten alle accounts en apparaten verbonden zijn met dezelfde wifi als de tv. Als een gebruiker geen tv bezit, zal Netflix informatie zoals IP-adressen, apparaat-ID’s en accountactiviteiten gebruiken om te bepalen of een apparaat dat op het account is aangemeld, verbonden is met de primaire locatie.

Als en wanneer Netflix vermoedt dat iemand gedurende langere tijd buiten de primaire locatie van het account toegang probeert te krijgen, zal de streamingdienst om verificatie vragen. Dit geldt ook wanneer een gebruiker uit hetzelfde huishouden komt, maar op reis is en zich niet in de buurt van de primaire accounteigenaar bevindt.

Het verificatieproces is bovendien best vervelend. Er kan een prompt worden weergegeven door de Netflix-app of -website die de kijker vraagt het account te verifiëren. Dan wordt er een link gestuurd naar het e-mailadres of telefoonnummer van de primaire eigenaar. De link opent een pagina met een viercijferige verificatiecode die slechts 15 minuten geldig is. Netflix wordt alleen beschikbaar als de code met succes en gedurende de toegewezen tijd wordt ingevoerd. Apparaat-verificatie kan ook periodiek vereist zijn.

De tactiek om account-delers aan te pakken zal sowieso in 2023 worden ingevoerd, al is de exacte datum nog niet bekend. Check het Help Center van Netflix voor meer informatie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.