Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 27 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Voedingsexpert deelt 9 ‘heilige hendels’ tegen overgewicht

Als iemand ooit een pil zou uitvinden waarmee je voor altijd kunt afvallen, zou die rijker worden dan Jeff Bezos en zijn ex MacKenzie Scott bij elkaar. Aan de andere kant: zo ingewikkeld is het ook weer niet. Voedingsexpert Max Lugavere deelt zijn negen geheimen tegen overgewicht.

We publiceren regelmatig artikelen over droog trainen en afvallen bij overgewicht. Hiermee proberen we bij te dragen aan een gezondere leefstijl binnen onze maatschappij. Voor een gericht voedingsplan of dieet raden we je aan contact op te nemen met een expert of huisarts. De onderstaande tips kunnen in ieder geval geen kwaad.

De geheimen tegen overgewicht

“Ik deel content die hopelijk effectiever is dan het tellen van calorieën”, zegt voedingsexpert Max Lugavere op Instagram. In de onderstaande post deelt hij de negen belangrijkste kapstokken voor mensen die willen afvallen.

  1. Eiwitten
  2. Vezels
  3. Hydratatie
  4. Vasten
  5. Slapen
  6. Trainen
  7. Bewegen (zonder oefeningen)
  8. Geen extreem bewerkt voedsel
  9. Geen stress

Dat eiwitten belangrijk zijn voor zowel spieropbouw als afvallen, is geen nieuws. En dat je door meer water te drinken jouw metabolisme versnelt, las je hier al eens.

Afvallen door minder stress (en meer yoga)

De grootste sluipmoordenaar voor mensen met overgewicht is volgens Max Lugavere echter stress. “Stress heeft een grote invloed op jouw vermogen om een gezond gewicht te behouden. Ook remt of voorkomt te veel spanning het afvallen”, zegt hij. Of dit komt door hoge niveaus van het stresshormoon cortisol, ongezond gedrag of een combinatie van beide, de link tussen stress en gewichtstoename is duidelijk, blijkt uit onderzoek. Yoga is daarbij je grote vriend, zoals je in dit artikel leest.

Duidelijk, als je wil afvallen, is het allereerst belangrijk dat het goed zit tussen de oortjes. Maar er zijn volgens de voedingsexpert nog meer geheimen tegen overgewicht, voor zo ver je het natuurlijk geheimen kunt noemen. Lees bijvoorbeeld meer over vezels (punt 14) en vasten.

Over bewegen en trainen gesproken: vergeet niet deze huishoudelijke klusjes, waarmee je veel calorieën verbrandt. De beste tip voor een goede nachtrust lees je hier en wat betreft bewerkt voedsel kunnen we je slechts deze vijf feiten over voedseletiketten meegeven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.