Danny Krijgsman
Danny Krijgsman Health 24 feb 2020

Vasten als middel om af te vallen? Een personal trainer legt uit

Verhalen over gezond eten, sporten, afvallen of op gewicht blijven horen we het liefst van experts. Vandaag personal trainer Danny Krijgsman van Slim Living over vasten.

Af en toe even helemaal niets eten blijkt hartstikke goed te zijn voor je gezondheid. We horen je denken: wat? Toch is er steeds meer bewijs voor dat tijdelijk vasten, intermittent fasting genoemd, een positief effect heeft op zowel lijf als geest. Grote kans zelfs dat periodiek vasten in de toekomst een tool wordt die goed gaat zijn voor de algehele gezondheid en veroudering.

Wat is vasten?

Onder vasten wordt het bewust onthouden van eten verstaan. Er kan elk moment worden gestopt met vasten, wat gelijk het verschil laat zien met mensen die zichzelf uithongeren. Het doel van vasten is niet om het leven moeilijker te maken, het genot uit beleven weg te nemen of je in een constante staat van honger te plaatsen. In tegendeel zelfs, want periodiek vasten zou bijdragen aan een flexibeler en gezonder leven. Je hoort nooit iemand zeggen dat hij of zij zin heeft om op dieet te gaan. Het mooie aan intermittent fasting is dat er nog een ruim tijdskader is, waarin je genoeg en bovendien normaal – zonder hele gekke dieetregels dus – kunt eten.

Methodes

Bij intermittent fasting wordt met verschillende methodes gewerkt. Zo is er de 5/2 methode, waarbij je vijf dagen normaal eet en twee dagen vast, waarbij je alleen een kleine maaltijd van rond de 600 calorieën eet. Daarnaast is er de alternate-day methode, waarbij je om de dag vast. Een methode die veel toegepast wordt is de 16/8 methode, waarbij je zestien uren lang vast en in een tijdskader van acht uren eet, bijvoorbeeld tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Alle methodes hebben een positief effect op je lichaam, maar verschillen in de uitvoering. Hierdoor kun je de methode kiezen die het best bij jou past.

Voorbeeld

Stel je voor, je wil afvallen en je mag om dit te bereiken 1500 calorieën per dag eten. Het doel is om een kilo per week kwijt te raken. Over een periode van vier dagen mag je dus 6000 calorieën eten. Woensdagavond heb je een sociaal event met potentiële klanten. Hierbij wordt – bijna vanzelfsprekend – alcohol geschonken. Je houdt de komende dagen rekening met de drankjes die je deze avond hebt gedronken.

intermittent fasting
Unsplash

Je besluit om maandag 24 uren lang te vasten en dus niets te eten. Je hebt een drukke dag op werk, waardoor je sowieso minder met eten bezig bent. Voor dinsdag, woensdag en donderdag heb je nu nog 6000 calorieën over, terwijl je zonder het vasten nog maar 4500 calorieën zou hebben.

Dinsdag eet je 1000 calorieën in totaal, waardoor je voor woensdag en donderdag nog 5000 calorieën over hebt. Tijdens het etentje met de potentiële klanten eet en drink je als een bourgondiër, waardoor je woensdag 3000 calorieën binnenkrijgt. Donderdag eet je ook wat meer (je bent een klein beetje brak) en alsnog val je die dagen één kilo af!

Calorieën als bankrekening

Hoewel je er bij intermittent fasting dus voor kiest om langere periodes niets te eten, hoef je in de periodes waarin je wél eet minder rekening te houden met wat je eet, omdat je in een kortere tijd eet. De calorieën kun je zien als een soort bankrekening. Met vasten zet je wat geld op je spaarrekening, dat je later kunt opnemen. Hierdoor kun je je gezondheid bewaken, afvallen en en toch ieder sociaal evenement bijwonen zonder dat je je aan een dieet moet houden of dingen moet laten.

Meer over afvallen, sporten en gezond eten

Meer lezen over afvallen, sporten en gezond eten? Check hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Vasten als middel om af te vallen? Een personal trainer legt uit
Sluiten