Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 27 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Crypto Talks – Leon (29): ‘Heb er deels mijn koophuis van betaald’

Manners Magazine gaat maandelijks in gesprek met een Nederlander die in crypto heeft geïnvesteerd. In welke munten investeren ze momenteel? Wat zijn hun strategieën? Wat hadden ze willen weten voordat ze begonnen? En wat is hun grootste winnaar of juist misser geweest?

Deze maand: Leon (29), die eerst Bitcoin heeft gemined, daarna ging traden en inmiddels een andere strategie rondom crypto heeft.

Crypto Talks: in gesprek met Leon (29)

Leon investeert momenteel in Polkadot en Chainlink.

Wanneer en waarom ben je met crypto begonnen?

“Dat was in 2016. Voordat ik stage ging lopen in Beijing had ik nog nooit van Bitcoin gehoord, maar een vriend daar was begonnen met minen. Hij had twee miners waar hij dagelijks passief geld mee verdiende. Dat vond ik enorm interessant natuurlijk en ik ben me erin gaan verdiepen. De Bitcoin stond op dat moment rond de 600 euro.

Omdat je zo’n miner na twee maanden tijd had terugverdiend, ben ik er ook mee begonnen. Via je telefoon kon je precies zien wat er dagelijks binnenkwam. Dat leverde best wat op. Als je de stroomkosten van 5 dollar eraf haalde, verdiende je per miner zo’n 45 dollar per dag. Toen het minen in China verboden werd, ben ik nog in Nederland op zolder doorgegaan. Maar op dat moment werd Bitcoin steeds groter en het minen steeds minder rendabel. Net voor de crash ben ik er eigenlijk mee gestopt.”

Investeerde je tijdens het minen ook in andere munten?

“Gedeeltelijk wel. Maar een deel verkocht ik ook om op te kunnen schalen en nog meer miners te kunnen kopen. Pas toen ik daarmee stopte, begon ik fanatiek munten te kopen en te verkopen. Ik was er de hele dag mee bezig. Om de 10 minuten refreshte ik mijn telefoon en zag ik de waarde met een paar 100 euro naar boven of beneden gaan. Ik heb grote ups en downs meegemaakt.”

Leon doet mee aan Crypto talks
Leon

Wat is je strategie nu?

“Ik wil er niet meer zoveel mee bezig zijn, dus kijk nog maar één keer per dag. Verder koop ik periodiek bij en laat ik het verder staan. Wanneer ik geld nodig heb voor grote investeringen in vastgoed, verkoop ik wel. Vanwege crypto heb ik een paar jaar geleden ook veel eigen geld kunnen gebruiken om mijn huis te kopen.”

Wat is je hoogste rendement bij een munt geweest?

“Dat was denk ik Litecoin, een paar jaar geleden. De munt ging in één avond een paar keer over de kop. Dan verdien je gewoon in een paar uur meerdere keren je maandsalaris van je baan in loondienst. Ik was toen nog wat jonger en stond bijna op het punt om mijn baan op te zeggen en fulltime crypto te gaan traden.”

Heb je ook wel eens missers gemaakt?

“Zo vaak. Helemaal in het begin. Als beginner moet je er rekening mee houden dat je als het ware lesgeld betaalt. Je zal wat missers maken, waar je weer je lessen uit trekt. De grootste les die ik heb geleerd is dat je niet in paniek moet verkopen als een bepaalde munt maar in waarde daalt, want het kan een paar uur later weer hartstikke stijgen.”

Denk je dat je nu te laat bent als je begint met investeren?

“Ik denk wel dat we de early phase voorbij zijn, maar niet dat je te laat bent. Je ziet dat bedrijven steeds meer interesse krijgen en hoort er steeds meer in de media over. Facebook is natuurlijk nu bezig met de metaverse waar NFT’s een belangrijke rol spelen en in El Salvador is Bitcoin geaccepteerd als betaalmiddel.

De wereld wordt natuurlijk steeds digitaler en crypto past wat mij betreft in dat plaatje. Voorspellen wat er gaat gebeuren kan natuurlijk nooit. Ik denk namelijk dat veel overheden crypto nooit helemaal zullen accepteren als betaalmiddel, omdat ze er simpelweg minder controle over hebben.”

Waar haal jij je informatie rondom crypto vandaan?

“Ik houd me er niet heel veel mee bezig, maar vind het af en toe wel leuk om YouTube-filmpjes over het onderwerp te kijken. Madelon Vos vind ik echt een aanrader.”

Wat zou je anderen willen meegeven voordat ze beginnen?

“Crypto is denk ik niet voor iedereen weggelegd, omdat de één wat gevoeliger is voor de schommelingen dan de ander. Je moet je goed inlezen, voordat je gaat beginnen en het is verstandig om niet meteen je volledige vermogen te investeren.

Ik geloof niet in geld op mijn spaarrekening, omdat de spaarrente enorm laag is en je geld door de inflatie alleen maar minder waard wordt. Toch heb ik uiteraard wel een buffer op mijn spaarrekening. Niet alleen voor onvoorziene uitgaven, maar ook omdat ik altijd leuke dingen wil kunnen doen.”

5 gevaren van crypto die je moet kennen voordat je investeert

Ook (anoniem) meedoen aan Crypto Talks? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. Crypto Talks. Onze andere artikelen over crypto vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.