Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 29 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

5 gevaren van crypto die je moet kennen voordat je investeert

Ruim een kwart van de Nederlandse jongvolwassen heeft Bitcoin of andere crypto, blijkt uit onderzoek van het Nibud en de Rabobank. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart schrikt hier best van, omdat de kennis vaak ontbreekt. Over welke kennis hebben we het hier? Wat zijn de potentiële gevaren van crypto?

Hoewel beleggen in het algemeen sowieso niet zonder risico is, is investeren in crypto nog risicovoller. Desondanks stappen mensen soms in zonder erbij na te denken, vanwege alle succesverhalen rondom Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Potentiële gevaren van crypto

Dit zijn de grootste gevaren en risico’s van investeren in crypto. Ken ze voordat je begint met beleggen, zodat je niet onnodig geld verliest.

1. Volatiliteit (en je crypto verkopen met verlies)

Dat crypto volatiel is, hoeven we natuurlijk niet meer uit te leggen, maar het moet wel genoemd worden. Iedereen die cryptocurrencies in z’n bezit heeft en de koersen in de gaten houdt, weet hoe volatiel de koersen van digitale munten kunnen zijn. Als je alleen al naar dit jaar kijkt, is het bijvoorbeeld een wilde achtbaanrit geweest voor Bitcoin.

Deze volatiliteit is ook één van de redenen waarom mensen in crypto beleggen. Het betekent dat onze investering snel meer waard kan worden. En dat we graag snel rijk willen worden, is niet nieuw. Maar hoewel volatiliteit juist goed is als de prijs omhoog gaat, kan het natuurlijk net zo goed anders uitpakken.

Het potentiële gevaar zit ‘m niet in de volatiliteit, maar in hoe mensen hiermee omgaan. Het is namelijk heel menselijk om in paniek te raken als je jouw geld ziet verdampen. Vaak is de eerste ingeving van beginnende beleggers om het te verkopen. Het schip te verlaten voordat het zinkt. En dat terwijl het schip vaak alleen maar in een storm zit en er meestal wel weer uitkomt.

Wat je hieraan kunt doen? Onthouden dat je alleen verlies (of winst) maakt als je jouw crypto verkoopt. Als je vertrouwen hebt dat de munt op een gegeven moment weer gaat stijgen, kun je jouw crypto het beste vasthouden tot je weer groene cijfers ziet. Maar dat brengt ons meteen bij het volgende probleem. Want wat nou als je hebt geïnvesteerd in een scam?

2. Scams

De meest recente scam was SQUID, een token vernoemd naar de populaire Netflix-serie Squid Game. De munt groeide enorm aan waarde, tot de oprichters er vandoor gingen met 3 miljoen dollar. Veel mensen verloren hierdoor geld.

“SQUID is zeker niet de laatste DeFi-scam”, schreef Binance-topman Changpeng Zhao in een blogpost. “We leven in een tijd dat speculatie piekt en mensen zoeken naar snelle manieren om veel geld te verdienen. Als we eerlijk zijn, is het zeldzaam dat je een inleg honderd keer kunt terugverdienen. Als dat lukt, heb je gigantische risico’s gelopen. Dat lijkt meer op gokken dan investeren.”

De les? Stap niet blind in een crypto-munt zonder je eigen research te hebben gedaan. En een extra tip: als je investeert in een crypto uit de top 50, is er bijna geen risico dat je in een scam investeert.

3. Niet gereguleerd

Mocht je toch in zo’n scam trappen of tegen een ander probleem aanlopen, zoals een vergeten wachtwoord, dan kun je bij niemand terecht. Het hele idee van crypto is namelijk dat er geen instituut of regering aan te pas hoeft te komen. Maar dat betekent ook dat je bij niemand kunt aankloppen als je een probleem hebt. Goed om rekening mee te houden.

4. Geen spaargeld hebben

Naar aanleiding van het onderzoek met de Rabobank, waarschuwt het Nibud vooral om geld achter de hand te hebben als je belegt. Eén op de tien belegt namelijk zonder een financiële buffer achter de hand te hebben. Dat is normaal gesproken al een no go, maar helemaal bij crypto. Vanwege, je raadt hem al, de volatiliteit.

Ter illustratie: Bitcoin had in april een waarde van 64.829 dollar. Twee maanden later zakte de koers naar 28.911 dollar. Je zou maar geen spaargeld achter de hand hebben en tegelijkertijd je baan verliezen of een dure reparatie aan je auto hebben. Je wil op dat moment niet je tokens verkopen, maar je hebt simpelweg geen andere keuze.

5. Bitcoin is geen geld

Cryptocurrencies hebben alleen waarde omdat mensen die het verhandelen zeggen dat het waarde heeft. Dat is natuurlijk gevaarlijk omdat de markt ook ooit kan besluiten dat de digitale munten niet langer waardevol zijn.

Volgens voorstanders is het echter duidelijk dat dit de toekomst is. Steeds meer bedrijven accepteren Bitcoin en andere cryptocurrencies als betaalmiddel en langzaamaan beginnen banken en andere instituties toe te geven dat deze wereld niet meer te negeren is.

Niemand heeft een glazen bol om te voorspellen wat crypto op de lange termijn zal doen, dus jij zal zelf de keuze moeten maken of je in de toekomst gelooft of niet.

Op een rij: gevaren crypto beperken

Wat kun je doen om het minste risico te lopen?

  • Doe goed je research voordat je in een munt investeert, let op deze rode vlaggen.
  • Spreid je beleggingen. Investeer niet in één munt, maar in meerdere. Beleg daarnaast ook traditioneel (als je een fonds pakt, zit je qua spreiding meteen goed).
  • Beleg alleen als je een financiële buffer hebt en met geld dat je kunt missen.
  • Investeer niet in digitale valuta als je niet in de toekomst van crypto gelooft.

NibudForbesCNBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.