Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 29 nov 2021
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: zoveel Nederlandse jongvolwassenen hebben crypto

Een veelgestelde vraag waar tegenwoordig niemand meer van opkijkt: heb jij ook crypto? Steeds meer Nederlanders, vooral jongvolwassenen, beantwoorden die vraag met ja. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Nibud en de Rabobank.

Ook traditionele aandelen blijken overigens nog altijd populair. Opleidingsniveau en de grootte van het vermogen speelt daarbij een rol.

Kwart Nederlandse jongvolwassenen heeft crypto

Ruim een kwart van de Nederlandse jongvolwassenen bezit crypto zoals bitcoins. Dat melden het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Rabobank op basis van onderzoek onder ruim 1500 mensen tussen de 18 en 30 jaar oud. Bijna een derde van de respondenten belegt in traditionele vormen zoals aandelen en fondsen.

De beleggers zijn volgens het onderzoek vaker man dan vrouw en hebben daarnaast meestal ook spaargeld. Bijna een tiende van de jongvolwassenen belegt zonder spaargeld achter de hand te hebben. Ruim driekwart vindt dat je alleen geld moet investeren in crypto en aandelen dat je kunt missen.

Hoe meer geld, des te traditioneler de investering

De jongvolwassenen met meer financieel vermogen investeren vaker in traditionele vormen van beleggen. Dat type belegger heeft vaker een hoog inkomen en is vaker hoogopgeleid dan laagopgeleid. Respondenten die alleen in crypto beleggen, zijn minder vaak hoogopgeleid en hebben vaker minder vermogen.

Een overgrote meerderheid van 85 procent van de respondenten belegt om vermogen op te bouwen of rendement te behalen. Ruim de helft zegt investeren leuk te vinden. Nog geen tiende belegt in crypto of aandelen omdat ze beleggingen van hun ouders hebben gehad.

Lees op deze overzichtspagina het laatste crypto-nieuws.

ANP

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.