Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Binance onderzoekt valse Squid Game-crypto: ‘Niet de laatste scam’

De valse Squid Game-crypto SQUID houdt de gemoederen flink bezig in cryptoland. De oprichters – of eigenlijk oplichters – zijn er vandoor met zo’n 3 miljoen dollar. Binance heeft aangekondigd jacht te maken op de scammers. “Ons veiligheidsteam is als een teken van goodwill een onderzoek begonnen”, zegt een woordvoerder tegen Business Insider.

De token, vernoemd naar de populaire Netflix-serie Squid Game, steeg van 0,01 dollar naar 3 dollar en had daar slechts één weekend voor nodig. Toen kwam de rug pull en was het feest voorbij. De koers stortte in en maandag was de munt zo goed als waardeloos. Niet cool voor degenen die de FOMO niet konden weerstaan en in de cryptoscam zijn getrapt. Zo heeft volgens CNBC één persoon al zijn spaargeld in de crypto gestoken in de hoop een fortuin te verdienen.

Binance onderzoekt valse Squid Game-crypto

Is de kous dan af? Nou, nee. Binance, een van de grootste crypto-handelsplatformen, laat het hier niet bij zitten en heeft de jacht geopend op de oplichters. Met behulp van uitgebreide ‘blockchain analytics’ wordt nu getracht de oplichters te identificeren en op te sporen. Daarnaast bekijkt Binance andere mogelijkheden in de zoektocht naar gerechtigheid. Bevindingen worden gerapporteerd aan wetshandhavers in de relevante rechtsgebieden.

Vreemd genoeg zijn mensen toch weer aan het investeren geslagen na het nieuws over de scam. Hoogst opmerkelijk, te weten dat investeerders de munt niet kunnen verkopen. Na de extreme daling steeg de koers plotseling weer met 850%. Dat is anderhalve dag geleden. Inmiddels is de koers weer gedaald.

“SQUID is zeker niet de laatste DeFi-scam”, schrijft Binance-topman Changpeng Zhao in een blogpost. “We leven in een tijd dat speculatie piekt en mensen zoeken naar snelle manieren om veel geld te verdienen. Als we eerlijk zijn, is het zeldzaam dat je een inleg honderd keer kunt terugverdienen. Als dat lukt, heb je gigantische risico’s gelopen. Dat lijkt meer op gokken dan investeren.”

Do Your Own Research

DYOR is een bekende term in cryptoland en staat voor Do Your Own Research. Een belangrijk aspect van investeren in crypto, en zeer actueel met het gedoe rondom het Squid Game-drama. Stap dus niet blind in een cryptomunt in de hoop snel rijk te worden. Nou moet gezegd worden dat deze risico’s vooral bestaan bij low marketcap coins (munten met een geringe marktkapitalisatie) en nieuw uitgegeven coins. Deze crypto’s kenmerken zich sowieso door enorme prijsfluctuaties, vanwege het relatief lage handelsvolume. Een of enkele grote spelers (whales) kunnen de koers makkelijk beïnvloeden door een grote order of dump. Investeer je in een crypto uit de top 50, dan is het risico op een ‘scam’ nihil.

Deze altcoins hebben de meeste groeipotentie in 2022

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.