Kyara Spierings
Kyara Spierings Gezondheid 14 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Afvallen met yoga: de manier om stress én je buikomvang te verminderen

Yoga, je denkt er waarschijnlijk niet direct aan wanneer je wil afvallen. Terecht, want het is zeker niet de sport die de meeste calorieën verbrandt. Toch kan yoga je wel degelijk helpen om de nodige kilo’s kwijt te raken. Hoe precies? Wij vertellen het je.

Yoga oefeningen hebben verschillende positieve effecten. Zo helpen ze je om beter te slapen en stress te verminderen. Daarnaast verbrand je ook nog de nodige calorieën. Allemaal dingen die helpen bij het afvallen. Zeker in combinatie met een gezond dieet is het de ideale rustige sport om gewicht te verliezen.

Yoga helpt je niet alleen met afvallen

Veel en zwaar sporten kan er bij sommige mensen juist voor zorgen dat ze meer gaan eten. Yoga daarentegen, is een rustige activiteit en leidt dus niet direct tot meer eten. Het is een ideale full body workout die kan helpen om zowel fysiek te verbeteren en mentaal te versterken. Dat laatste helpt ook bij het volhouden van een gezonde leefstijl op de lange termijn. Precies wat je nodig hebt als je wil afvallen.

Er zijn veel verschillende soorten om te beoefenen, maar Vinyasa is de meest atletische vorm en wordt daarom aangeraden bij het afvallen. Vinyasa is gericht op constant bewegen en dus minder ontspannen. De bewegingen vloeien in elkaar over en dat maakt deze vorm van yoga zwaarder dan bijvoorbeeld Hatha, waarbij er tussen de poses een pauze zit. Binnen de Vinyasa zijn nog diverse sub-soorten, zoals power yoga.

Geen wondermiddel

Gewichtsverlies verschilt per persoon en is afhankelijk van meerdere factoren. Maar onderzoek laat zien dat mensen die minstens vier jaar yoga beoefenen ongeveer 1.5 kilo minder aankwamen dan mensen die dat niet doen. Geen extreme cijfers, maar je moet yoga vooral zien als iets dat je naast andere sporten doet.

Voor optimaal resultaat is het goed om vier keer per week Vinyasa te doen in combinatie met cardio, zoals hardlopen of fietsen. Snel resultaat zien dat wil iedereen, maar het wordt aangeraden om bij het afvallen maximaal een kilo per week te verliezen.

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.