Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 13 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Veiligste auto van 2010 is nu een betaalbare BMW-occasion

Bij veilige auto’s denk je (niet geheel onterecht) al gauw aan Volvo’s. Maar bij BMW staat veiligheid ook hoog op de prioriteitenlijst, zo blijkt uit gegevens van Euro NCAP. Deze BMW 5-serie, die inmiddels als betaalbare occasion te koop is, werd zelfs tot veiligste auto van 2010 gekroond.

Euro NCAP is de organisatie die crashtests uitvoert met nieuwe auto’s. Eerder bleken deze vaak vergeten Japanner uit 2017 en deze tweedehands Mercedes een veilige (en betaalbare) keuze.

BMW 5-serie als veilige zakensedan

Euro NCAP geeft na de botsproeven veiligheidsscores tot 100 procent voor alle vier onderdelen. Zo scoorde de zesde generatie BMW 5-serie – voor kenners: de F10 – qua veiligheid voor volwassenen passagiers 95 procent, qua veiligheid voor kinderen 83 procent en op het gebied van rijhulpsystemen zelfs de volle 100 procent.

Euro NCAP BMW 5-serie crashtest occasion tweedehands auto
(Afbeelding: Euro NCAP)

De 5-serie is uitgerust met een ‘actieve motorkap’. Wanneer een voetganger geraakt wordt, schiet de motorkap in zijn geheel enkele centimeters omhoog om de klap te absorberen. Dit gebeurt in een split second, zoals ook het geval is bij een airbag. Doordat de rand van de motorkap de benen van onfortuinlijke wandelaars niet goed genoeg beschermd, wordt de totale voetgangerveiligheid slechts beoordeeld met een score van 78 procent.

520i als veel voorkomende occasion

Verder is het een zakensedan (of stationwagen) zoals je die van BMW mag verwachten, dus een auto met sportieve rijeigenschappen. Er zijn verschillende motoren geleverd in de 5-serie, maar onderaan de prijsrange tref je voornamelijk 520i-uitvoeringen. Diesels zijn voor de meesten onaantrekkelijk en laten we dus links liggen.

In de neus van een 520i tref je een 184 pk sterke 2.0-liter viercilinder die de achterwielen aandrijft. Wel kent dit motorblok een euvel met de kettingspanners van de distributieriem. Deze kunnen snel wegslijten waardoor de motor een ratelend bijgeluid gaat maken. Dat is dus iets om op te letten.

Prijs van de tweedehands auto

Op verkoopsite Gaspedaal.nl vind je op dit moment bijna duizend BMW 5-serie-occasions om uit te kiezen. Prijzen van 520i’s beginnen bij minder dan 6.000 euro, maar die exemplaren hebben vrijwel allemaal hoge kilometerstanden. Voor tweedehandjes met minder dan 200.000 kilometer op de teller moet je minimaal 10.000 euro neertellen. Zoek je een elektrische occasion? Dan kun je ook bij BMW aankloppen. Dit stijlvolle tweedehandsje is inmiddels vrij betaalbaar.

Goedkoopste Tesla Roadster van Nederland als investeringsproject

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.