Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 1 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Betaalbare Mercedes-occasion uit 2014 is de veiligste gezinsauto

Als ouder wil je een occasion waarin je kinderen veilig zijn. De organisatie Euro NCAP test auto’s onder meer op de veiligheid voor kinderen aan boord. Deze moderne doch betaalbare Mercedes GLA-Klasse blijkt erg goed te scoren op dat vlak.

De hatchback heeft misschien niet de allure van deze goedkope CLS-Klasse, maar je hebt wel de befaamde ster in je grille. De GLA-Klasse is een opgehoogde versie van de populaire A-Klasse, die je voor verrassend weinig geld kunt private leasen.

Mercedes GLA-Klasse als veilige occasion

Het model verscheen in 2014 op de markt en werd destijds uitvoerig getest door de Euro NCAP. Het behoort tot een van de best geteste auto’s van die jaargang en op het gebied van kindveiligheid overtreft de Mercedes GLA-Klasse zelfs alle andere auto’s die de veiligheidsorganisatie in 2014 testte.

Mercedes GLA-Klasse occasion tweedehands auto gezinsauto veilig veilige veiligste
(Afbeelding: Autowereld / Van den Brom Auto's)

In de categorie ‘kinderen aan boord’ behaalde de occasion een score van 88 procent. “De GLA scoorde maximale punten voor de bescherming van een 1,5-jarige dummy”, zo is te lezen in het testrapport.

Kinderzitje in de tweedehands auto

Alle soorten kinderzitjes konden volgens de testorganisatie op de juiste manier worden geïnstalleerd in de occasion. De passagiersairbag wordt automatisch uitgeschakeld wanneer een naar achteren gericht kinderzitje op de passagiersstoel wordt geplaatst.

Mercedes GLA-Klasse occasion tweedehands auto gezinsauto veilig veilige veiligste
(Afbeelding: Autowereld / Van den Brom Auto's)

“Het systeem verschilt van eerdere Mercedes-Benz systemen, die alleen werkten met specifieke zitjes. De bestuurder krijgt duidelijke informatie over de status van de airbag en het systeem krijgt dan ook maximale punten”, oordeelt Euro NCAP.

Prijs van de gezinsauto

De Mercedes is nog niet heel oud, en dus hoef je geen (GL)A-Klasse voor 1.000 euro te verwachten. Op verkoopsite Gaspedaal.nl wordt het model met benzinemotor als occasion vanaf een kleine 16.000 euro aangeboden.

Mercedes GLA-Klasse occasion tweedehands auto gezinsauto veilig veilige veiligste
(Afbeelding: Autowereld / Van den Brom Auto's)

Voor dat bedrag krijg je meestal een 1.6-liter viercilinder met 122 of 156 pk onder de kap. Ben je niet zo van de opgehoogde hatchbacks? Dan vind je voor hetzelfde geld ook deze chique coupé. Deze occasion heeft eveneens een Mercedes-ster die op de motorkap prijkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.