Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 20 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands Renault Megane III aanschaffen? Dit is wat je moet weten

In 2012 was de Renault Megane III de best verkochte auto in Nederland. Dit is het jaar dat de Megane, die al sinds 2009 op de markt is, een facelift kreeg. Naast de 14% bijtelling die de hoge verkoopaantallen stimuleerde is de Renault Megane III ook een goede en degelijke auto. Met goede stoelen, een prettige aandrijflijn en goede rijeigenschappen. Met een hoop verschillende uitvoeringen en carrosserievormen is het lastig kiezen. Welke Megane III moet je hebben en waar moet je op letten bij aanschaf van een Megane?

Aandrijflijn

De Megane III was er als driedeurs en vijfdeurs hatchback, als coupe en als populaire stationwagen. Het aanbod in motoren is voor de benzinerijder riant, van een 1.2 motor met 115pk tot een 2.0 met een dikke 220pk. Voor wie dat nog niet genoeg is heeft Renault een zeer succesvol RS-model van de Megane III met een vermogen vanaf 250pk. Deze Megane RS coupé ligt zeer strak op de weg, heeft een sportief en excentriek uiterlijk en is met name dankzei de sportieve rijeigenschappen ongekend populair onder de liefhebbers. De reguliere Megane stuurt helaas niet zo goed als de RS en kan wat licht en indirect aanvoelen. Wel is de transmissie erg prettig en is de auto strak maar comfortabel geveerd.

De Megane werd uiteraard ook in combinatie met een dieselmotor geleverd. De instapdiesel levert een kleine 85pk. De 1.5 DCi (110pk) was leverbaar als station met 14% bijtelling. Dit maakte de 1.5 DCI in combinatie met station uitvoering zeer populair en deze combi zie je op de occasionmarkt ook veel terugkomen. De krachtigste dieselmotor levert 160pk uit een tweeliterblok en veruit het grootste deel van de Megane’s zijn geleverd met een handgeschakelde zesbak. Ook was er een automaat met zeven versnellingen beschikbaar.

Uitvoeringen

Mocht je op zoek zijn naar een Megane bedenk dan van tevoren goed wat je zoekt. Naast de motor en de carrosserievorm zijn er ook veel uitvoeringen. Zo is er een Bose uitvoering voor de muziekliefhebber, een GT-line voor de sportieve rijder en een Limited voor de op luxe ingestelde rijder. Dankzij het grote aanbod kan je zeer specifiek opzoek naar de Megane die goed bij je past.

Aandachtspunten

De Renault Megane III is betrouwbaar! Wel zijn er altijd puntjes om op te letten. Controleer altijd alle elektronica. Denk hierbij aan de elektrische ramen, inklapbare spiegels of het panoramadak. Renault heeft bij de Megane nog weleens problemen met de bobine. De oorzaak is de versnellingspook die langs een kabelboom schuurt. Mocht je hier het slachtoffer van worden is dit een dure reparatie. Verder is het interieur gevoelig voor slijtage en kan de achterklep bij de stationuitvoering een klein beetje lekken.

Aanschaf

Een Renault Megane is zeer voordelig aan te schaffen. De prijzen beginnen vanaf ongeveer 4.000 euro. Deze exemplaren hebben dan al wel wat ervaring. Verdubbel dit bedrag en je koopt een stuk jonger en netter exemplaar. Je krijgt voor dat geld een nette, strak rijdende en betrouwbare auto!

? Check ook: Tweedehands BMW 5 Serie kopen? Dit is wat je moet weten

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.