Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

The Mandalorian: hoe zien Tusken Raiders eruit onder hun masker?

De memes vliegen het internet over: Din Djarin, zoals Mando uit The Mandalorian eigenlijk heet, heeft een hekel aan Jawa’s maar is dikke vrienden met de Tusken Raiders. Tot de grote ontsteltenis van Cobb Vanth en de inwoners van Mos Pelgo.

The Mandalorian en Tusken Raiders

Misschien is de reden daarachter simpel: Mandalorians laten net zoals de Tusken Raiders nooit hun gezicht aan anderen zien. Daardoor vroegen wij ons opeens tijdens de première van The Mandalorian seizoen 2 op Disney+ af: hoe zien de iconische woestijnkrijgers uit Star Wars er eigenlijk uit onder hun maskers?

Ze maken al vanaf het begin onderdeel uit van de omvangrijke franchise. Toch hebben de Sand People zelden hun gezicht vertoond. Met de nadruk op zelden. De Tusken Raiders maakten hun debuut in Star Wars: A New Hope. Nadat ze Luke Skywalker probeerden te overvallen werden ze weggejaagd door Obi-Wan Kenobi. Die, geheel in lijn met het plot van de aflevering van afgelopen vrijdag, de Raiders wist weg te jagen door een Krayt-draak na te doen. Het cirkeltje is weer rond dus.

Maskers

Het leven in de Jundland Wastes en de Dune Sea is zwaar. Daardoor hebben de figuren uit Star Wars altijd lange gewaden aan, maskers op en handschoenen aan. Ze dragen zelfs meestal apparaten die helpen met ademen. Elke zandstorm kan immers dodelijk zijn, evenals de dubbele zon van Tatooine.

Net zoals de Mandalorians mogen de Tusken Raiders nooit hun masker in het openbaar af doen. Enkel in sommige privé-situaties is dat gepast. Toch hebben we het antwoord op hoe ze er dan daadwerkelijk uitzien. Althans, half.

Games en comics

Tusken Raiders hebben in de vele Star Wars-comics en games van de afgelopen decennia meermaals hun masker afgedaan. De eerste keer was in de videogame Jedi Knight: Dark Forces II, uit 1997. Daarin zat een groep Raiders genaamd Grave Tuskens, met kat-achtige gezichten.

Tusken Raiders onder hun Masker Star Wars The Mandalorian
De Grave Tuskens (Bron: Lucasfilm / Disney)

De tweede keer was zeven jaar later, in 2004. In de comic Star Wars: Republic #62 had Anakin Skywalker een nachtmerrie, waarin een Tusken Raider half zonder masker te zien is. In die nachtmerrie hebben de Sand People angstaanjagende vervormde gezichten, in de vorm van hun beademingsapparatuur. Net zoals de Predator er onder zijn masker uit ziet als zijn… masker.

Tusken Raiders onder hun Masker Star Wars The Mandalorian
De nachtmerrie van Anakin (Bron: Lucasfilm / Disney)

Maar goed, zien de Tusken Raiders er echt zo uit, of was dat enkel hoe Anakin zich de wezens voorstelde? Voor zover we weten heeft hij immers nog nooit echt een Tusken Raider zonder de ondertussen iconische maskers gezien.

Interessante hint

Gelukkig hebben we Star Wars: Republic #59 nog. Daarin doet Jedi Master A’Sharad Hett zijn masker af, om te onthullen dat hij eigenlijk een mens is. Anakin is volledig in shock, gezien hij aannam dat Hett een Tusken was. Hij is enkel opgevoed als een Tusken. Zijn moeder is een mens, die onder de Tusken Raiders is gaan leven. Oftewel, dat is nog steeds geen antwoord.

Dit is wel leuke voor weekend ofzo https://www.autovisie.nl/nieuws/vliegende-auto-pal-v-liberty-heeft-nederlands-kenteken/
A’Sharad Hett (Bron: Lucasfilm / Disney)

Toch bevat die comic een interessante hint. Hett benadrukt in diezelfde comic namelijk dat de Tuskens niet genetisch compatibel met mensen zijn. De theorie dat de Sand People uit allerlei rassen bestaan die dezelfde cultuur delen, net zoals de Mandalorians, gaat dus niet op.

Rommelige geschiedenis

Toch spreekt dat weer tegen wat in andere Star Wars-boeken is uitgelegd: dat de Sand People een voorouder delen met de Jawa’s, en dat ze geen oogleden hebben en daardoor zeer kwetsbaar zijn voor de meedogenloze zonnen van Tatooine.

Je merkt het al: na decennia aan boeken, comics en games spreekt de franchise zichzelf geregeld tegen.

Nieuwe canon en Legends

Nadat Disney Lucasfilm opkocht werd de canon van Star Wars daarom ook opgeschoond. Vrijwel elke oude videogame, comic of boek werd omgedoopt tot Legends. Toffe verhalen, maar niet meer de daadwerkelijke geschiedenis van de franchise. Daardoor kon Disney met een (zeer welkome) schone lei beginnen, met enkel de films als vertrekpunt.

Oftewel, de zeldzame keren dat we een Tusken Raider zonder masker hebben gezien, zijn technisch gezien niet langer canon. Niet meer officieel. Dat waren dus ooit wel de officiële canon-ideeën over hoe Tusken Raiders er daadwerkelijk uitzien, maar vooralsnog zijn ze tot Legends verklaard. Het is aan Disney om te beslissen of ze die verhalen weer canon willen maken, zoals al eerder met Legends-personages en -verhalen is gebeurd in de afgelopen jaren.

Half antwoord

Tot het bedrijf in The Mandalorian of een Star Wars-film officieel onthuld hoe de Tuskens er onder hun maskers uit blijven zien, blijft het daadwerkelijke uiterlijk van de wezens dus officieel een mysterie. De antwoorden die we hebben, blijven steken in een soort niemandsland. Ja, ze waren ooit officieel, maar nu niet meer.

Dat is uiteindelijk het dubbele aan het veranderen van wat canon is. De verhalen die al verteld zijn, zijn geen niveautje fan-fiction. Het was ooit officiële Star Wars-geschiedenis, maar niet meer in de huidige continuïteit. Hoe zwaar je daar aan tilt, is uiteindelijk aan jou.

Wookipedia (1)Wookipedia (2)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.