Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

The Mandalorian verslaat Game of Thrones met dubieus record

Het is ondertussen geen verrassing meer dat Disney+ met The Mandalorian een megahit in handen heeft. Al helemaal na de verrassende finale van het tweede seizoen. Helaas komt dat succes ook gepaard met een dubieuze eer.

De zeven jaar voor 2020 was Game of Thrones elk jaar weer de meest gedownloade televisieserie. En dan hebben we het niet over legale downloads, maar piraterij. Elke nieuwe aflevering van de fantasy-serie werd miljoenen keren illegaal gedownload en stond daarmee elk jaar weer op de eerste plaats. Met afstand.

Meest gedownloade serie van 2019

In 2019 kwam Game of Thrones echter tot een einde. Voor nu. Daardoor was het slechts een kwestie van tijd tot een nieuwe show de gehate wisselbeker in ontvangst mocht nemen. Nu is de onbetwiste winnaar van 2020 bekend: The Mandalorian.

De Star Wars-serie op Disney+ was de meest illegaal gedownloade serie van 2019, zo blijkt uit data van BitTorrent. Een dubieuze eer. De rest van de top 10 meest gedownloade series onder piraten ziet er als volgt uit:

  1. The Mandalorian
  2. The Boys
  3. Westworld
  4. Vikings
  5. Star Trek: Picard
  6. Rick and Morty
  7. The Walking Dead
  8. The Outsider
  9. Arrow
  10. The Flash

Waarom The Mandalorian?

The Mandalorian staat waarschjinlijk mede bovenaan door de beperkte beschikbaarheid van de show. Disney+ is namelijk nog lang niet overal te verkrijgen. Voor Star Wars-fans in markten waar de streamingdienst nog niet aangeboden wordt hebben dus geen andere optie dan piraterij. Ja, wachten, maar wat denk je zelf?

Een andere hint dat beschikbaarheid een grote factor is, zijn de cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Daaruit bleek bijvoorbeeld in oktober dat The Queen’s Gambit nog populairder dan The Mandalorian was. Toch is The Queen’s Gambit nergens in de top 10 meest gedownloade shows te bekennen.

Voor nu kan Disney de controversiële wisselbeker in de fictieve vitrinekast zetten. De kans is echter groot dat HBO binnenkort zelf weer een plekje op de plank vrij kan gaan maken. De aangekondigde Game of Thrones-spinoffs gaan ongetwijfeld weer zorgen voor een nieuw record. Check hier de eerste teaser van de eerstvolgende spinoff!

TorrentFreak

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.