Thomas van der Lee
Thomas van der Lee Geld & Carrière 4 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Rijk worden dankzij je goede voornemens

Thomas van der Lee, beleggingsexpert bij Semmie, schrijft voor Manners Magazine over opvallende zaken op en rondom de beurs. Deze week: rijk worden dankzij je goede voornemens.

Een nieuw jaar betekent een nieuwe, frisse start. Alles begint weer vanaf 0. Het is een kans om onszelf een andere betere richting in te sturen met betere gewoontes en te streven om die versie van jezelf te worden die je altijd al had willen zijn. Fitter, gezonder, beter, gedisciplineerder, positiever, noem het allemaal maar op. We hebben in ieder geval genoeg plannen.

En net zoals oliebollen en vuurwerk traditioneel bij oudejaarsavond horen, horen goede voornemens bij het nieuwe jaar. Want we gaan onze plannen dit jaar toch écht wel tot uitvoering brengen. Bijvoorbeeld stoppen met roken, minder alcohol drinken én meer bewegen: 2021 wordt het jaar dat we het gaan doen. Althans, dat houden we onszelf voor.

Nu ben ik hier niet om je aan het eind van het jaar te controleren of je je daadwerkelijk aan je goede voornemens hebt gehouden, ik ben er wel om je te laten zien dat je goede voornemens niet alleen kunnen bijdragen aan een persoonlijke transformatie, maar ook eens aan je portemonnee. Want met je goede voornemens kun je rijk worden.

Hoe word ik dan rijk?

Zo’n 80% van de Nederlanders heeft goede voornemens, dus er is een grote kans dat ook jij rond oud en nieuw hebt gezegd dat je jouw gedrag gaat veranderen. En dan gaat het vooral om gezonder leven en meer bewegen. Wat zou er gebeuren als je zou stoppen met roken (als je dat doet), het minderen of stoppen met het drinken van alcohol en je streamingabonnementen stopt, om van de bank af te komen en meer te gaan bewegen?

Naast dat dit een positief effect heeft op je gezondheid zou je er ook in ieder geval makkelijk 282 euro per maand mee besparen. Een gemiddelde roker rookt namelijk zo’n tien sigaretten per dag, en dat kost je nog altijd zo’n 126 euro per maand. Met de stijgende sigarettenprijzen zal dit bedrag zeker in de toekomst alleen nog maar toenemen.

Ook minder alcohol drinken of helemaal stoppen staat op de meeste lijstjes met goede voornemens. Nederlanders drinken gemiddeld één glas alcohol per dag en uitgaande van een glaasje wijn bespaar je ruim 56 euro per maand als je de alcohol laat staan. Daar zullen je lever, je hart- en je bloedvaten trouwens ook blij mee zijn.

Dan hebben we nog de streamingdiensten. Netflix, HBO, Disney+, Amazon Prime, Pathé Thuis, NLZiet, Apple TV+, Videoland. En daar komen nog andere abonnementen bij, waarvan mensen vaak geen weet hebben dat ze ervoor betalen. Gemiddeld gezien geven gezinnen (met twee kinderen) maandelijks 155 euro uit aan abonnementen, en alleenstaanden 60 euro. Laten we voor onze berekening er even tussen zitten, dus dan gaan we uit van 100 euro.

Tel je alleen al deze bedragen bij elkaar op, dan kom je al uit op een kleine 300 euro. Dat kan hoger uitvallen als je ook nog eens besluit minder dure maaltijden te laten bezorgen. Of iets lager, als je al niet rookte. Hoe dan ook: je houdt maandelijks een flink bedrag over. Maar dat maakt je nog niet meteen rijk, daarvoor heb je iets meer geduld nodig.

Beleg je goede voornemens

Stel dat je gemiddeld per maand 282 euro uitgeeft aan zaken waar je prima op kunt bezuinigen. Door hiermee te stoppen, bespaar je 3.384 euro per jaar. Dat is al een mooie besparing. Maar besluit eens om dit bedrag te investeren en ga dan uit van een gemiddeld rendement van 5 procent netto op jaarbasis. Na dertig jaar is dit bedrag opgelopen tot 205.624 euro. Dat is een stuk indrukwekkender. Let wel op dat dit gemiddelde een schatting is, want in het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Het meest opvallende hierbij is dat niet het bedrag dat je hebt bespaard met je goede voornemens het grootste deel hiervan is, maar het rendement dat je hierop hebt gemaakt. Een eigen berekening om rijk te worden met je goede voornemens kun je trouwens hier maken.

Nu wil ik er niet voor zorgen dat je als een kluizenaar moet gaan leven, zonder dat je een beetje plezier mag maken. Wel wil ik je als tip meegeven dat slimmer met geld omgaan en het bewuster uit te geven je een mooi bedrag op kan leveren. Als je maar de juiste prioriteiten stelt en daarnaar handelt. Als je een goed budget voor jezelf opstelt, waarin je duidelijk maakt welk deel van je inkomen je uitgeeft aan de leuke dingen in het leven, en wat je niet uit hoeft te geven spaart, dan ben je al een heel eind op weg.

Na de vele beperkingen van afgelopen jaar zullen we met z’n allen dit jaar wel een beetje meer gaan leven. En zo hoort het ook. Of je je dan aan je goede voornemens houdt of ze volgende week al overboord hebt gegooid, is aan jou. Mocht je de discipline op kunnen brengen om het maandelijkse bedrag dat je uitspaart periodiek te beleggen, dan profiteert op de lange termijn naast je gezondheid ook je portemonnee ervan. En dat is een mooie gedachte om het nieuwe jaar mee aan te vallen. Succes.

Semmie is opgericht door Sem Jr. van Berkel en Lodewijk Kalden. Terwijl Sem Jr. als 16-jarige op de beursvloer stond met zijn vader Senior (een van de grondleggers van de optiebeurs in Amsterdam), was Lodewijk al op jonge leeftijd bezig met het zelf bouwen van websites. Allebei werkzaam in een totaal andere wereld, besloten de buurjongens in 2017 om samen te starten met een online platform voor duurzaam vermogensbeheer. Semmie maakt beleggen voor iedereen toegankelijk die serieus wil werken aan zijn of haar financiële doelen.

💵 Check ook: Zo ga je als belegger slim met financiële meevallers om

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.