Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 25 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla komt met ‘miljoen mijl-batterij’, droom Elon Musk komt uit

Tesla lijkt een batterij uit te hebben gevonden die meer dan een miljoen kilometer meegaat. Daarmee komt een droom van Elon Musk uit.

De ‘miljoen mijl-batterij’ van Tesla

Het gaat om een lithium-ion batterij die is uitgevonden door Amerikaanse wetenschappers die voor Tesla werken. De wetenschappers zijn uitgegaan van een miljoen mijl. De zogeheten ‘million mile battry’ gaat 1,6 miljoen kilometer lang mee en heeft dan nog maar 10 procent van zijn capaciteit verloren. Dat beschrijven de wetenschappers in wetenschapstijdschrift Journal of the Electrochemical Society, dat nog wel even op het bureau van Elon Musk zal blijven liggen.

De wetenschappers zijn in dienst van Tesla, maar Elon Musk staat erop dat de technische specificaties publiekelijk bekend worden gemaakt. Zo kunnen ook de fabrikanten van andere elektrische auto’s de technologie toepassen. Alles voor een betere wereld, zullen we maar zeggen. Hoeveel jaar deze ‘miljoen mijl-batterij’ meegaat? Als we van het gemiddeld aantal kilometer dat een Nederlander per jaar rijdt (13.000) uitgaan, dan gaat de miljoen mijl-batterij 123 jaar mee.

Het Tesla-project wordt geleid door Jeff Dahn, hoogleraar in de afdeling natuurkunde en atmosferische wetenschappen en de afdeling chemie aan de universiteit van Dalhousie. Hij wordt erkend als een van de baanbrekende ontwikkelaars van de lithium-ionbatterij die nu wereldwijd wordt gebruikt op laptops en mobiele telefoons. “We hebben de miljoen mijl-batterij niet alleen voor Tesla, maar voor de hele auto-industrie gemaakt”, schrijft hij.

De droom van Elon Musk

Eerder dit jaar gaf Elon Musk al aan dat er snel een batterij zou komen die meer dan miljoen kilometer meegaat, iets waar hij naar eigen zeggen al jaren van droomt. Vooral voor zelfrijdende taxi’s en vrachtwagens zouden de batterijen een uitkomst zijn. Tijdens Tesla Autonomy Day sprak hij erover. Bekijk het evenement hieronder terug.

Tesla Autonomy Day

Tesla Autonomy Day is on Mon, April 22nd – watch the event livestream @11am PDT

Check ook: Betaalbare elektrische auto Biomega SIN vanaf 2021 de weg op

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.