Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wordt een Tesla goedkoper door de noodgedwongen accuwissel?

Tesla gaat noodgedwongen over op een nieuwe accu, en die is een stuk goedkoper dan de batterij die tot nu toe werd geproduceerd. Dit gaat uiteindelijk ongetwijfeld iets doen met de prijs van de elektrische auto’s die Elon Musk verkoopt.

Vorig jaar hintte Elon Musk al naar een betaalbare Tesla met een goedkoop productieproces. Niet veel later teaste hij een next-level batterij, die ook voor een prijsdaling moeten zorgen. Nu is er een noodgewongen accuwissel.

Tesla gaat voor accu’s zonder nikkel en kobalt

Tesla stapt over op goedkopere accu’s vanwege de hoge prijzen voor grondstoffen van de reguliere accu’s, aldus het bedrijf van Elon Musk tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. In plaats van accu’s van nikkel en kobalt gaat Tesla zogeheten LFP-accu’s gebruiken voor de goedkopere Tesla-modellen. Deze lithium-ijzer-fosfaatbatterijen zijn goedkoper en stabieler dan andere alternatieven. En ook milieuvriendelijker, maar daar zal het de CEO vast niet om te doen zijn.

De elektrische autobouwer maakt zelf geen accu’s, maar krijgt deze geleverd van andere fabrikanten. In China krijgt Tesla bijvoorbeeld al LFP-accu’s van China’s grootste accumaker Contemporary Amperex Technology. Dit type accu wordt steeds krachtiger. Daardoor kunnen steeds meer modellen van elektrische auto’s gebruik maken van de LFP-accu. Voor de modellen die meer vermogen nodig hebben, zoals de Cybertruck, wil het bedrijf nog wel nikkel als grondstof gebruiken voor de accu.

“Tesla heeft last van de hoge prijzen van nikkel”, aldus financieel directeur Zach Kirkhorn. In een gesprek met beleggers gaf hij aan dat de hogere prijzen van grondstoffen worden doorberekend aan Tesla. “Het is geen groot bedrag, maar ook niet klein”, aldus de financiële topman.

Goedkopere modellen

De laatste tijd zijn prijzen voor grondstoffen gestegen door het aantrekken van de economie. Tesla hintte vorige maand al op een mogelijke overstap naar andere accu’s voor de goedkopere modellen. Elon Musk sprak zich al eerder uit over het krappe aanbod en de stijgende prijs van bijvoorbeeld nikkel.

Of een Tesla goedkoper wordt, hangt dus af van het type. Al is lijkt het een kwestie van tijd dat LFP-accu’s ook krachtig genoeg zijn voor de grote en luxe elektrische auto’s. Het lijkt er in ieder geval op dat er meer betaalbare modellen bijkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.