Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Wheels 23 sep 2020

Elon Musk: goedkope Tesla met next-level batterij komt eraan

Tesla-CEO Elon Musk heeft een goedkope elektrische auto aangekondigd. Wanneer is nog niet bekend, maar een wagen van 25.000 dollar is het doel. Een next-level batterij en een lagere prijs per kilowattuur van het batterijpakket maakt een prijsdaling mogelijk.

Het was gisteren Battery Day. Op deze dag vindt de jaarlijkse aandelenvergadering van Tesla plaats en worden er nieuwe dingen aangekondigd. Naast de pijlsnelle Model S Plaid beloofde Elon Musk een goedkope Tesla van 25.000 euro of minder.

Goedkope Tesla dankzij nieuwe batterij

Elon Musk geeft aan met een nieuw type batterij veel kosten te besparen. De 4680, zoals de nieuwe batterij wordt genoemd, moet 500 procent meer energie leveren en 6 keer zoveel vermogen bieden. De actieradius wordt met 16 procent verhoogd. De batterij is sterker en goedkoper.

goedkope tesla, betaalbaar, batterij, elon musk, battery day
Elon Musk presenteert de nieuwe batterij (Afbeelding: Teslarati)

“We werken aan een goedkope elektrische auto voor de toekomst, maar die is er nu nog niet. Op dit moment brengen we de kosten van het batterijpakket omlaag”, aldus Elon Musk. Lees hier meer over de nieuwe Tesla-batterij.

Elon Musk: prijs per kilowattuur drastisch omlaag

Een belangrijke graadmeter voor de prijs van een elektrische auto is de prijs per kilowattuur (kWh) van een batterij. Deze prijzen zijn in de laatste jaren drastisch gedaald. In 2010 lag de verhouding op 1.100 dollar per kilowattuur, in 2019 was dat 156 dollar per kilowattuur. Experts verwachten dat de prijs in 2023 op 100 dollar per kilowattuur ligt, maar Elon Musk zegt dat hij daar ver onder komt. Een bedrag noemt hij niet, maar een Tesla voor 25.000 dollar is het doel.

Er is natuurlijk meer dan alleen batterijcellen. Als een lithium-ion batterijcel 100 dollar per kilowattuur kost om te produceren, dan kost een batterijpakket – inclusief aanvullende componenten zoals batterijbeheer en koelsystemen – zo maar 130 dollar per kilowattuur. Afhankelijk van de capaciteit kost een batterijpakket nu 10.000 à 12.000 dollar. Elon Musk streeft ernaar om de prijs van toekomstige pakketten te verlagen naar een bedrag onder de 6.000 dollar. Hij beloofde het al vaker, maar een goedkope Tesla lijkt er nu echt aan te komen.

💵 Check ook: Hoe ’s werelds rijkste miljardairs jou de ruimte in willen sturen

Reageer op artikel:
Elon Musk: goedkope Tesla met next-level batterij komt eraan
Sluiten