Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 21 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Elon Musk onthult eindelijk wanneer Tesla Cybertruck de weg op gaat

Elon Musk heeft eindelijk concreter gemaakt wanneer de Tesla Cybertruck de weg op zal gaan.

De Tesla Cybertruck is een futuristische auto, maar toch hebben we het al ruim tien jaar over de truck. In 2012 sprak Elon Musk al zijn ambities uit om een elektrische truck te bouwen.

Waar blijft de Tesla Cybertruck?

Hij vergeleek destijds zijn plannen met de Ford F-250.

Twee jaar later, begin 2014, voorspeld de Tesla-CEO dat ze over ongeveer vijf jaar aan het model zouden beginnen. November 2019 was het dan eindelijk zover: een trotse Musk onthulde de Tesla Cybertruck.

Ja, het is confronterend: het beruchte moment dat Musk zijn eigen auto kapotmaakte op het podium, vond alweer bijna drie jaar geleden plaats. Tja, dat is wat een pandemie met je tijdsbesef doet.

Zomer 2023

Diezelfde pandemie had ook een flinke impact op de planning van Tesla. Al is Elon Musk ook zonder een verwoestend virus geen ster wat deadlines betreft. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het instapmodel van de Tesla Cybertruck al in 2021 de weg op zou gaan.

We zijn een jaar verder, en daar kun je gerust nog een jaar bovenop tellen. Dat heeft Musk bevestigd tegenover aandeelhouders tijdens het presenteren van de nieuwste kwartaalcijfers van de autofabrikant.

Tijdens de vorige ronde was de miljardair er nog een stuk vager over: “Hopelijk volgend jaar.” Zeker gezien de deadline-reputatie van Musk vreesden fans toen al dat de Cybertruck op zou schuiven naar 2024.

Nu stelt hij diezelfde fans en zijn aandeelhouders dus gerust. Tesla hoopt halverwege 2023 te beginnen met het afleveren van de Cybertruck.

tesla cybertruck, krab, hummer, dierlijke functie
De Cybertruck (Afbeelding: Tesla)

Veiligheidseisen

Naar verluidt heeft de autofabrikant vooral moeite met het samenbrengen van design en veiligheid. Het futuristische uiterlijk van de Cybertruck leent zich niet geheel voor alle veiligheidseisen waar Musk en Co. zich toch aan moeten houden.

Eind 2021 tweette Musk dat hij zich zorgen maakte over de ruitenwisser van de vrachtwagen. Momenteel is het één gigantische arm die bedoeld is om de hele voorruit in één beweging schoon te maken.

Missing in action

Gelukkig hebben we de Cybertruck het afgelopen jaar wel meermaals in actie gezien. Gelekte video’s van de truck op testbanen gaven ons al regelmatig een voorproefje. Dat geldt helaas niet voor de Tesla Roadster, een ander model dat ook volgens de officiële planning van Tesla in 2023 verscheept gaat worden.

Daarover hebben we echter al een tijdje niks gehoord.

Ondertussen zit de concurrentie niet stil. De Tesla Cybertruck is niet zo uniek meer als in 2019. Concurrenten zoals Ford en Rivian hebben in de tussentijd al hun eigen equivalenten gelanceerd.

Maak kennis met ‘s werelds eerste Tesla Cyberbike

Juich niet te vroeg

Juich bovendien niet te vroeg. Musk stipte zelf al aan dat Tesla problemen heeft met het produceren van zijn auto’s, mede door een gloednieuwe fabriek in Shanghai die door COVID meermaals zijn deuren heeft moeten sluiten.

Een probleem dat ervoor zorgt dat ook de Model S, X, 3 en Y niet soepel van de band rollen. “Tesla heeft geen vraagprobleem, we hebben een productieprobleem”, aldus Musk. Zomer 2023 kan dus uiteindelijk alsnog te ambitieus blijken te zijn.

Ach, gelukkig hebben we in de tussentijd nog de op afstand bestuurbare Tesla Cybertruck. En vergeet de Cybertruck-caravan niet.

TC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.